Referat - Zaharul si acidul sulfuric concentrat,vipera neagra si zaharoza

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
434
Etichete
zaharul, acidul, sulfuric, concentratvipera, neagra, zaharoza
Descarcari
318
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Zaharoza

In conditii normale zaharoza C12H22O11 nu arde: daca aducem la o bucata de zahar un chibeir aprins, zaharul nu se va topi, partial se va carboniza, insa nu va arde. Insa daca plasma pe bucata de zahar putin scrum de tigara si iarasi il vom aprinde, zaharul va arde cu o flacara galben-violeta insotita cu mici trasnituri. Cauza modificarii proprietatilor zaharului consta in faptul, ca scrumul de tutun contine carbonatii metalelor alcaline, care servesc drept catalizatori in arderea acestei substante. Se considera, ca rolul principal il joaca carbonatul de litiiu Li2CO3. Zaharul arde, transformindu-se in apa si dioxid de carbon:
C12H22O11+O2=CO2+H2O

“Vipera neagra”


Este posibila transformarea zaharului intr-o “vipera neagra”. Pentru aceasta intr-o farfurie turnam 3-4 linguri de nisip uscat cernut si modelam din el un munte cu un “crater”. Imbinam nisipul cu alcool etilic, plasma in “craterul” un amestec bine maruntit format din o lingura de zahar si o lingurita de ceai maruntit de soda alimentara si aprindem acest amestec. Peste 2-3 minute la suprafata amestecului vor apare niste bile negre, iar la baza –un lichid negru. Cind va arde aproapa intreg alcoolul, amestecul se innegreste si din nisip apare un sarpe gros negru. Sarpele este cu atit mai lung, cu cit mai mult timp arde alcoolul. In flacara alcoolului zaharul arde si se carbonizeaza iar dioxidul de carbon care se elimina din soda se umfla si misca masa data. Reziduul ramas dupa ardere-carbonatul de sodium in amestec cu particule de carbon:
C12H22O11+NaHCO3+O2=CO2(gaz)+H2O+C+Na2CO3

Zaharul si acidul sulfuric concentrat

Acidul sulfuric concentrat “ataca” zaharul si-l deposideaza de apa, cu alte cuvinte “si viata si banii”.
Praful de zahar fiind maruntit se plaseaza intr-un pahar de sticla, putin se umecteaza cu apa si se amesteca. Apoi la zaharul umed se adauga 30-40 ml de acid sulfuric concentrat. (Atentie! Luati masurile necesare de precautie), repede se amsteca cu u


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org