Referat - Contabilitate generala

Categorie
Referate Contabilitate
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
520
Etichete
contabilitate, generala
Descarcari
374
Nota
0 / 10 - 0 voturi

1.OBIECTUL STIINTEI CONTABILITATII.

1.1. Scurt istoric privind aparitia si dezvoltarea contabilitatii.

In acceptiunea moderna, contabilitatea, rolul sau reprezentativ si multiplele functii în activitatea economica, financiara si sociala are o istorie proprie, ale carei începuturi sunt greu de delimitat datorita trecutului îndepartat al genezei contabilitatii.
Ceea ce constituie o certitudine este faptul ca aparitia contabilitatii si evolutia lenta, sinuoasa a acesteia au ca factor determinant necesitatea practica de a cunoaste anumite realitati de natura economica, financ, sociala.
Aparitia contabilitatii este nemijlocita de un anumit context ec-social.
A avut la început un caracter rudimentar, care pe masura dezv. a crescut rolul ei de cunoastere a realitatilor.
Numai experienta practica dobândita treptat în domeniul cunoasterii, cu ajutorul evidentei a creat premisele elaborarii de reguli, principii si norme cu caracter teoretic privind contabilitatea.
Notiunea de contabilitate în întelesul ei de astazi nu este echivalenta cu niciuna din însemnarile sau urmele scrise folosite de unele triburi indiene, nici cu tablitele de lut ars, nici cu alte însemnari descoperite în Persia, aceasta constituind etapa evidentei rudimentare.
Contabilitatea a început sa se contureze în evul mediu odata cu aparitia capitalismului, a extinderii economiei monetare.
Stadii superioare de dezvoltare a atins contabilitatea în unle orase mari ale Iataliei de Nord - Florenta, Venetia - dezvoltarea afacerilor în sec.XV impunând conceperea si aplicarea ”metodei venetiene” de organizare a contabilitatii.
In anul 1494 a aparut la venetia prima lucrare de literatura contabila apartinând italianului Luca Paciolo sub titlul “Summa de arithmetica, geometria, proportioni et proportionalita”
In cartea a-IX-a a acestei lucrari, denumita ” Tractatus de computis et scripuris” descrie pentru prima data partida dubla , care reprezinta si astazi una din trasaturile definitorii ale contabi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org