Referat - Elaborarea politicii de contabilitate

Categorie
Referate Contabilitate
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
792
Etichete
elaborarea, politicii, contabilitate
Descarcari
505
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Elaborarea politicii de contabilitate

Politica de contabilitate reprezinta o totalitate de principii, conventii, reguli, metode si procedee adoptate de conducerea întreprinderii pentru tinerea contabilitatii si întocmirea rapoartelor financiare.
Politica de contabilitate constituie o parte integranta a rapoartelor financiare si trebuie sa fie elaborata de fiecare întreprindere care desfasoara activitate de întreprinzator si este înregistrata în Republica Moldova, indiferent de tipul de proprietate, apartenenta ramurala si forma organizatorico-juridica a acesteia (cu exceptia organizatiilor bugetare).
Elaborarea proiectului politicii de contabilitate poate fi efectuata de catre contabilitate, de o comisie speciala, compusa din reprezentantii serviciilor contabil, financiar, juridic si altor servicii ale întreprinderii sau de firma de consulting (audit). Politica de contabilitate aleasa poate fi examinata si adoptata prin decizia de protocol a fondatorilor (proprietarilor) sau de Consiliul de directori, iar dupa aceasta trebuie sa fie aprobata de conducatorul întreprinderii.
Politica de contabilitate se elaboreaza în baza ansamblului de conventii fundamentale ale contabilitatii. Notiunea "conventie" înseamna presupunere (ipoteza), conditie de la care întreprinderea trebuie sa porneasca la organizarea contabilitatii si întocmirea rapoartelor financiare.
În S.N.C. 1 "Politica de contabilitate" sunt stabilite trei conventii fundamentale ale contabilitatii: continuitatea activitatii, permanenta metodelor si specializarea exercitiilor.
Procedura formarii politicii de contabilitate privind o problema (sector) concreta a contabilitatii consta în alegerea unei variante din câteva, admise de actele legislative si normative, în justificarea metodei alese, pornind de la particularitatile activitatii întreprinderii si acceptarea acesteia în calitate de baza pentru tinerea contabilitatii si întocmirea rapoartelor financiare.
De exemplu, S.N.C. 16 "Contabilitatea activelor materia


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org