Referat - Obiectul stiintei contabilitatii

Categorie
Referate Contabilitate
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
654
Etichete
obiectul, stiintei, contabilitatii
Descarcari
835
Nota
0 / 10 - 0 voturi

OBIECTUL STIINTEI CONTABILITÅTII

1.1. Scurt istoric privind aparitia si dezvoltarea contabilitåtii.

In acceptiunea modernå, contabilitatea, rolul såu reprezentativ si multiplele functii în activitatea economicå, financiarå si socialå are o istorie proprie, ale cårei începuturi sunt greu de delimitat datoritå trecutului îndepårtat al genezei contabilitåtii.
Ceea ce constituie o certitudine este faptul cå aparitia contabilitåtii sI evolutia lentå, sinuoaså a acesteia au ca factor determinant necesitatea practicå de a cunoaste anumite realitåti de naturå economicå, financ, socialå.
Aparitia contabilitåtii este nemijlocitå de un anumit context ec-social.
A avut la început un caracter rudimentar, care pe måsura dezv. a crescut rolul ei de cunoastere a realitåtilor.
Numai experienta practicå dobânditå treptat în domeniul cunoasterii, cu ajutorul evidentei a creat premisele elaborårii de reguli, principii sI norme cu caracter teoretic privind contabilitatea.
Notiunea de contabilitate în întelesul ei de aståzi nu este echivalentå cu niciuna din însemnårile sau urmele scrise folosite de unele triburi indiene, nici cu tåblitele de lut ars, nici cu alte însemnåri descoperite în Persia, aceasta constituind etapa evidentei rudimentare.
Contabilitatea a început så se contureze în evul mediu odatå cu aparitia capitalismului, a extinderii economiei monetare.
Stadii superioare de dezvoltare a atins contabilitatea în unle orase mari ale Iataliei de Nord - Florenta, Venetia - dezvoltarea afacerilor în sec.XV impunând conceperea sI aplicarea ”metodei venetiene” de organizare a contabilitåtii.
In anul 1494 a apårut la venetia prima lucrare de literaturå contabilå apartinând italianului Luca Paciolo sub titlul “Summa de arithmetica, geometria, proportioni et proportionalita”
In cartea a-IX-a a acestei lucråri, denumitå ” Tractatus de computis et scripuris” descrie pentru prima datå partida dublå , care reprezintå sI aståzi una din tråsåturile definitorii ale contabilit


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org