Referat - Alegerea momentului optim de recoltare a pajistilor pentru obtinerea fanului

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
495
Etichete
alegerea, momentului, optim, recoltare, pajistilor, pentru, obtinerea, fanului
Descarcari
318
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Alegerea momentului optim de recoltare a pajistilor
pentru obtinerea fanului



Fânul este un furaj deosebit de valoros, obtinut prin uscarea naturala sau artificiala a plantelor recoltate prin cosire.
Valoarea nutritiva depinde de mai multi factori, dintre care mai importanti sunt: compozitia floristica a pajistii, epoca de recoltare si metodele de preparare si pastrare.
Un fân de calitate contine aproximativ 0,7 UN/kg si 6-8% proteina bruta digestibila, iar digestibilitatea substantei organice este de 70%.
La stabilirea epocii optime de recoltare a fânetelor, se are în vedere în primul rând necesitatea obtinerii de productii maxime de unitati nutritive la hectar. Astfel, se ia în considerare, pe de o parte, productia de substanta uscata, iar pe de alta, calitatea furajului. Aceste doua însusiri sunt corelate negativ: în timp ce productia creste odata cu avansarea plantelor în vegetatie, calitatea acesteia scade.
De aceea, epoca optima de recoltare nu corespunde cu momentul în care se realizeaza productia maxima de furaj, ci atunci când se obtine cantitatea maxima de substante nutritive digestibile la unitatea de suprafata. Acest moment este diferit de la un tip de pajiste la altul, în functie de speciile dominante.
În general însa, epoca optima de recoltare a fânetelor se situeaza în perioada cuprinsa între faza de înspicare si cea de înflorire a gramineelor dominante si de la îmbobocirea pâna la înflorirea leguminoaselor.
Din pacate, în tara noastra se recolteaza cu întârziere. Dupa înflorire, plantele îsi dirijeaza o parte din substantele nutritive catre organele de reproducere, iar alta parte se depoziteaza la baza lastarilor si în organele subterane sub forma de substante de rezerva. Fenomenul este însotit de caderea fiziologica a unei parti din frunze, care contin de 2-3 ori mai multe proteine si saruri minerale decât tulpinile.
Recoltarea târzie a fânetelor mai prezinta si alte neajunsuri. Astfel, buruienile cu perioada mai scurta de vegetatie ajung la mat


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org