Referat - Alexis de Tocqueville

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
466
Etichete
alexis, tocqueville
Descarcari
321
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Despre democratie in America
Alexis de Tocqueville

Primul lucru pe care îl putem afirma despre cartea lui Tocqueville este faptul ca, asa cum spune si autorul, ea nu este “o calatorie”, un jurnal de bord, care sa atraga atentia cititorului asupra scriitorului. Autorul nu a descris în paginile ei toate institutiile din Statele Unite. Francois Furet considera ca “Despre democratie în America” este de fapt o “meditatie asupa nobilimii”, pentru ca Tocqueville încurajeaza egalitatea în drepturi, iar nobilimea este acea clasa sociala, care, prin dorinta de a domina, nu permite dezvoltarea acestei noi conceptii.
Când a plecat în America, Tocqueville era însotit de prietenul sau Kergorlay, iar scopul oficial era acela de a studia sistemul penitenciar din Statele Unite. Dar, asa cum afirma autorul în paginile cartii sale, “acesta a fost doar un pretext, un pasaport, care-mi permitea sa patrund oriunde în SU.”
În aceasta calatorie, tânarul Tocqueville a descoperit “mii de lucruri, dincolo de asteptarile” lui, însa cel mai important si cel mai surprinzator lucru a fost egalitatea de conditii.
De ce a ales Tocqueville tocmai America? Pentru ca aceasta tara este pentru tânarul aristocrat dominat de un spirit sistematic, exemplul unei tari construite si întemeiate tocmai pe negarea nobilimii, iar aceasta noua societate este o experieta democratica pura pentru Tocqueville.
Îi atrage atentia urmarile pe care le produce aceasta egalitate a conditiilor. Acest fapt implica o anumita orientare a spiritului public, o formulare cât mai accesibila a legilor, atrage dupa sine percepte noi ale guvernantilor, iar celor guvernati le formeaza o atitudine fata de superiorii lor, asa cum Tocqueville nu a mai cunoscut-o. Egalitatea aceasta are o mare influenta deopotriva asupra celor care guverneaza si a celor ce sunt guvernati.
Alexis de Tocqueville nu considera statul American un exemplu pentru tarile europene, ci “le ofera doar material de gândire despre acest posibil viitor al lor, pentru


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org