Referat - Angrenaje conice

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
307
Etichete
angrenaje, conice
Descarcari
243
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Angrenaje Conice


Notiuni Generale

A
ngrenajele conice sunt angrenaje cu axe concurente la care suprafetele de rostogolire au forma conica si sunt tangente dupa o generatoare comuna, iar suprafetele exterioare ale rotilor componente au aceeasi forma ca si suprafata de rostogolire, adica suprafete conice.
Între axele suprafetelor de rostogolire si generatoarea comuna se stabilesc unghiurile , unghiuri a caror suma reprezinta unghiul între axele de transmitere a miscarii, unghi notat ?.















Fig. 2.1

În cazul în care unul din aceste unghiuri este de 90o, conul respectiv se transforma într-o suprafata plana, dantura fiind înscrisa într-un cerc pe aceasta suprafata. Angrenajul capata în aceasta situatie denumirea de angrenaj conic cu roata plana.
Roata plana în angrenajul conic corespunde cremalierei din angrenajul cilindric, ea fiind intermediara între roata conica cu dantura exterioara si cea cu dantura interioara.
Din punct de vedere geometric, dantura angrenajului conic corespunde unor suprafete conjugate definite conform teoriei angrenarii, dar studiul acestor suprafete pune o serie întreaga de probleme a caror rezolvare nu se face absolut exact din punct de vedere matematic, ci folosind o serie de aproximatii pentru a se stabili o metodologie de calcul mai larg accesibila si, totodata, pentru asigurarea posibilitatii de executie.
Din punct de vedere cinematic, problema care se pune este de a determina prin calcul dimensiunile danturii si limitele între care exista posibilitatea de generare a suprafetelor conjugate ale dintilor. Acest studiu al angrenajului conic prezinta o serie de dificultati, dat fiind faptul ca suprafetele de rostogolire (axoidele) sunt suprafete conice si ca cele doua cercuri de rostogolire ale bazei axoidelor nu se gasesc în acelasi plan (fig. 2.2).
Datorita acestui fapt nu se poate aplica direct teoria angrenarii, dezvoltata pentru angrenarea în plan, în vederea determinarii caracteristicilor danturii. Evident, prin


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org