Referat - Aprecierea liniara a caracterelor morfologice

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
303
Etichete
aprecierea, liniara, caracterelor, morfologice
Descarcari
207
Nota
0 / 10 - 0 voturi

APRECIEREA LINIARA A CARACTERELOR MORFOLOGICE

Fermierii care produc lapte si carne de vita sunt interesati, în gradul cel mai înalt, ca vacile lor sa aibe o anumita forma si dezvoltare a corpului, a abdomenului si toracelui, a gâtului, a membrelor si a ugerului.
Doua motive îi determina pe acestia sa se intereseze constant si cu insistenta de înfatisarea morfologica a vacilor lor. Unul dintre ele consta în aceia ca o anumita dimensiune, si o anumita forma a unor caractere ale trunchiului si ugerului precum si o anumita orientare a unghiurilor membrelor, determina într-o mare masura durata de exploatare a vacilor. Al doilea motiv este faptul ca nivelul de performanta productiva a unei vaci este legat de unele caracteristici morfologice ale vacilor. O vaca cu orientare spre producerea de lapte are forma trunchiului asemanatoare cu o para sau a unui trunchi cu baza asezata la trenul posterior al acesteia. La vacile cu orientare spre producerea de carne, forma trunchiului este cilindrica. Chiar si dezvoltarea caracterelor morfologice ale componentelor mari ale organismului, luate separat, sunt dezvoltate într-un fel la vacile de lapte si în alt fel la vacile de carne.
Pe aceasta baza asociatiile de crescatori de vaci, pentru fiecare rasa în parte si-au propus un anumit model standard care precizeaza cum sa arate o vaca buna producatoare de lapte dar care sa performeze în ferma, în deplina sanatate, ct mai multe cicluri de productie. Cu alte cuvinte pentru fiecare rasa exista un tip ideal de vaca. În scopul atingerii unui astfel de obiectiv asociatiile de crescatori mobilizeaza toata stiinta din domeniu.
În fiecare tara cu zootehnie avansata din Europa, America si Canada si în fiecare an se organizeaza un adevarat campionat, pe regiuni, pentru a preciza si certifica vacile si taurii care se apropie, prin aspectul lor morfologic, de tipul ideal. Acesta este de fapt si rostul expozitiilor locale, regionale, nationale si mondiale. La fiecare expozitie locala se clasific


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org