Referat - Art Nouveau

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
307
Etichete
art, nouveau
Descarcari
222
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Art Nouveau

Stilul Art Nouveau, apãrut la sfârsitul anilor 1890, a durat mai putin de un deceniu, dar în acest rãstimp trãsãturile sale de bazã au pãtruns în toate aspectele artei si design-ului.
În 1895, un negustor de artã de origine germanã, Samuel Bing, a inaugurat o galerie de artã la adresa 22 Rue de Provence, Paris. Cunoscãtor al artei japoneze, el s-a hotãrât sã-si dedice noua afacere ultimelor tendinte din artã si arta aplicatã, si din aceastã cauzã si-a numit galeria L’Art Nouveau – Noua Artã.
Expozitia cu care si-a inaugurat galeria a prezentat o varietate uimitoare de tablouri, sculpturi, ilustratii, ceramicã, sticlãrie si mobilier, în stiluri foarte diferite. În ciuda diversitãtii, multe exponate aveau douã elemente comune: respingerea realismului traditionalist în favoarea imaginilor exotice si simbolice, si o fascinatie datã de potentialul decorativ al liniilor curbe, iesite în relief. Aceste douã elemente au devenit definitorii pentru stilul care a devenit ulterior cunoscut sub denumirea galeriei lui Bing – Art Nouveau.
Începând cu perioada renascentistã, arta occidentalã a fost dominatã de idealul realismului. Artisti precum Caravaggio (1571-1610) erau renumiti pentru capacitatea de a reproduce pe pânzã imagini tridimensionale. În secolul al XIX-lea societatea artisticã a privit pictura ca reprezentare a realitãtii, fiind apreciate imaginile aproape fotografice, cum ar fi cele realizate de Ingres (1780-1867). Chiar si revolutionarii care se împotriveau stilului academic, cum ar fi grupul artistilor cunoscuti ca impresionisti, au fost tentati sã reflecte lumea vizibilã, considerând cã tehnicile lor de lucru creau perceptii senzoriale mai pline de acuratete.
Aceastã aplicare asupra realismului a ridicat statutul “picturii de sevalet” mult deasupra celorlalte arte decorative, astfel încât artistii cei mai talentati se aplecau asupra picturii. Inevitabil artele decorative - si talentul pentru desenul abstract pe care acestea le presupun – au avut d


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org