Referat - Automobilul

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
465
Etichete
automobilul
Descarcari
253
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Automobilul

Cum a fost inventat automobilul?
Cînd a împlinit automobilul 100 de ani?
La 29 ianuarie 1986, lumea a avut un prilej de sarbatoare cu totul deosebit:automobilul împlinise 100 de ani. Exact cu 100 de ani în urma, inginerul Carl Benz(1844-1929) din Mannheim, fiu al unui mechanic de locomotiva din Padurea Neagra, a obtinut brevetul primului vehicul actionat de un motor cu ardere interna. Nici priceputul Benz nu putea banui ca acest document urma sa fie considerat mai tîrziu certificatul de nastere al automobilului. Si nici macar faptul ca brevetul sau avea sa devina piatra de temelie pentru construirea a miliarde de masini, în lumea întreaga.
Cum arata’’automotorul brevetat’’ conceput de Carl Benz?Nu se asemana cîtusi de putin cu un automobile de astazi, aducea mai degraba cu o trasura deschisa, din cele trase de cai. Pe axa din spate erau fixate doua roti subtiri, aproape de înaltimea unui om, cu anvelope din cauciuc dur si spite din sîrma. În fata scîndurii de support pentru picioare era dispusa o mica roata cu spite, cu ajutorul careia vehiculul putea fi condos, printr-un sistem de pîrghii. Daca s-ar mai întîlni cineva astazi pe strada cu un asemenea triciclu, i-ar fi greu sa creada ca este vorba de un automobil. Si totusi era cel dintîi vehicul automobil-adica autopropulsat!
În spatele banchetei pufaia un mecanism de antrenare senzational pentru epoca respectiva: un motor de 0,88 CP cu ardere interna, cu un cilindru si racit cu apa.
Acesta punea în miscare axa din spate si rotile prin intermediul unor curele, lanturi si al unor arbori. Cea mai mare si vizibila piesa era un volant orizontal, turnat din fonta.
În calatoriile sale de proba, trebuia ca Benz, mai întîi, sa porneasca motorul cu volantul. Apoi sarea repede în fata, pe bancheta, cupla în unica viteza si pleca bubuind de zor. Oricum,cu 16 km/h!Acest îndraznet stramos al automobilului, creat de Carl Benz, poate fi vazut si astazi la Muzeul German din Munchen


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org