Referat - Boala Aujeszky-actualitati si perspective privind eradicarea

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
312
Etichete
boala, aujeszkyactualitati, perspective, privind, eradicarea
Descarcari
253
Nota
0 / 10 - 0 voturi


BOALA AUJESZKY - actualitati si perspective privind eradicarea

Boala Aujeszky, cunoscuta si ca Pseudorabie este produsa de un alfaherpes virus pentru care porcul este singurul rezervor natural. Mai sunt receptive bovinele, ovinele, caprinele si în rare cazuri cabalinele. Câinii, pisicile, sobolanii si soarecii se pot infecta devenind astfel surse de infectie si vectori pentru animalele de ferma.
La porc, simptomatologia depinde de virulenta tulpinii, doza infectanta si de vârsta purceilor. În general, purceii sugari manifesta anorexie si fenomene predominant nervoase, adultii prezinta tulburari respiratorii iar la scroafe se pot produce avorturi sporadice.
Izolarea virusului pe culturi celulare sau numai detectia virusului prin marcare cu conjugat fluorescent pe sectiuni de tesuturi se realizeaza relativ usor si constituie tehnicile de baza pentru confirmarea bolii. Dintre testele serologice utilizate sunt acceptate neutralizarea virala, ELISA si latexaglutinarea. Interpretarea rezultatelor se face tinând seama de faptul ca, la purceii proveniti din scroafe puternic imunizate prezenta anticorpilor maternali în sânge se poate prelungi pâna la vârsta de patru luni.
Pentru câteva decenii, dupa prima descriere a bolii de catre A. Aujeszky în anul 1902, cazurile clinice au fost observate numai în mod sporadic în Europa. Acest aspect s-a modificat radical la începutul anilor 1970, când evolutia bolii a capatat caractere endemice si epidemice în exploatatii cu sisteme intensive de crestere producând pierderi economice însemnate. Ca urmare, în cadrul strategiilor de combatere, în multe tari, s-a trecut la aplicarea programelor de eradicare bazate pe vaccinarea de necesitate si eliminarea cazurilor seropozitive sau prin lichidarea întregului efectiv (stamping out). Astfel, la începutul anilor 1980, masura lichidarii efectivelor seropozitive a fost aplicata în Anglia si a avut ca urmare obtinerea statusului de tara libera de boala, care se pastreaza si astazi. De asemenea


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org