Referat - Boala lui Marek

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
412
Etichete
boala, lui, marek
Descarcari
273
Nota
0 / 10 - 0 voturi


BOALA LUI MAREK
 Boala lui Marek este o boala infectioasa, produsa de un virus ce afecteaza gainile, manifestata clinic, fie printr-o forma acuta, fie printr-o forma cronica clasica, cu localizari, cu sfârsit mortal.
În producerea bolii este implicat un virus încadrat în familia Herpesviridae, familie în care sunt incluse mai multe specii de virusuri ce cauzeaza boli la pasari si animale.
Sunt receptive la boala gainile, curcile si prepelitele japoneze, cel mai frecvent boala a fost semnalata la gaini, fiind considerata, de altfel, o boala exclusiva a gainilor.
Sursele de infectie sunt pasarile bolnave, care elimina virusul în mediul extern prin toate secretiile si excretiile organismului, contaminând furajele, asternutul apa si obiectele de inventar din adaposturi.
Transmiterea bolii se poate realiza pe cale digestiva, cutanata (prin întepaturi de insecte si acarieni) si pe cale respiratorie (prin particule de praf si aerosoli care contin virusul).
Perioada de incubatie (momentul în care organismul ia contact cu virusul si pâna apar primele semne de boala) este în cazul în care contaminarea a avut loc în prima zi de viata de minimum o luna, putând ajunge la patru luni daca contaminarea s-a produs mai târziu.

Semnele clinice întâlnite în boala lui Marek sunt în functie de forma clinica evolutiva.
În forma acuta debutul este exploziv, pasarile stau abatute, nu manânca, au penele zburlite, mersul nesigur si mor în 3-4 zile în 25% din cazuri.
În forma cronica mortalitatea este de 10%, boala manifestându-se clinic prin una din urmatoarele localizari.
Localizarea neurala se exprima prin tulburari de deplasare (ca urmare a îngrosarii nervilor picioarelor), pozitii anormale ale aripilor si gâtului, desi pofta de mâncare este prezenta totusi pasarea moare prin inanitie datorita dificultatilor în deplasare.
Localizarea oculara se manifesta prin decolorari ale irisului care duc în final la orbire, datorita infiltratiei irisului cu celule limfocitare.
Localizarea viscera


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org