Referat - Calitatea marfurilor alimentare

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
407
Etichete
calitatea, marfurilor, alimentare
Descarcari
342
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Calitatea marfurilor alimentare

I Obiectul de studiu al merciologiei
Merciologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor marfurilor, în strânsa legatura cu calitatea, determinata de acestea. Etimologic, denumirea de merciologie provine din latinescul mercis, „marfa” si grecescul logos, „stiinta” formându-se cuvântul compus „merciologie”
Cresterea productiei de bunuri de larg consum a determinat, din vremuri îndepartate, aparitia unei activitati de comert a carei organizare si desfasurare a justificat necesitatea crearii de scoli comerciale capabile sa pregateasca elevii în probleme legate de „studiul marfurilor”, asa cum a fost denumita aceasta disciplina în trecut .
Marfa, ca produs al muncii si obiect al activitatii de comert, reprezinta unitatea a doi factori, valoarea de întrebuintare si valoarea.
Merciologia studiaza numai valoarea de întrebuintare a marfurilor, adica gradul sau nivelul în care o marfa satisface nevoile de consum. Ea studiaza astfel, atât factorii care influenteaza aceasta valoare cât si posibilitatile de crestere a nivelului calitativ al acestora .


II Notiuni generale despre marfa.
Clasificarea marfurilor
Marfa, ca produs al muncii, are o anumita valoare a carei marime este determinata de valoarea materiilor prime si auxiliare introduse în fabricare, de uzura aparatelor si a instalatiilor tehnologice folosite, de timpul de munca necesar pentru producerea ei, de valoarea ambalajelor folosite etc. Toate acestea, însumate, determina valoarea marfii si se exprima prin pret.
Marimea valorii exprimata prin pret este însa stabilita si în functie de modul cum marfa satisface o anumita necesitate a omului, adica în functie de valoarea de întrebuintare.
Marfurile sunt grupate dupa anumite criterii:
dupa felul materialelor utilizate, pot fi naturale si sintetice;
dupa stadiul de prelucrare si folosire, pot fi: materii prime, produse semifabricate si produse finite;
dupa destinatie


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org