Referat - Capitalismul si dusmanii sai-Ludwig von Mises

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
341
Etichete
capitalismul, dusmanii, sailudwig, von, mises
Descarcari
190
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Capitalismul si dusmanii sai - Ludwig von Mises
Recenzie

« Capitalismul si dusmanii sai » reprezinta o analiza inteligibila a marilor probleme economice pe care societatea moderna le întâmpina.. Ludwig von Mises doreste sa raspunda unei serii de întrebari legate de capitalism, cum ar fi : Ce este capitalismul ?, Care sunt consecintele aparitiei sale ?, În ce masura este capitalismul aducator de beneficii ?
În opinia autorului, capitalismul este un sistem prin intermediul caruia omenirea a început sa faca alegeri cu privire la statutul sau, ajungându-se astfel la o reala evolutie. Odata cu aparitia lui, relatiile consumator-producator sau patron-angajat capata noi semnificatii. Autorul arata în primul capitol ca teoria economica cunoaste modificari la aplicarea sa în realitatea capitalista. Spre exemplu, între consumator si producator nu e nici o diferenta, deoarece tocmai consumatorul este cel care produce bunuri pentru satisfacerea dorintelor proprii si ale semenilor sai. Ludwig von Mises mai vorbeste si despre câteva elemente-cheie ale capitalismului : începutul productiei de masa (însusi fundamentul acestui sistem), libertatea de a intra în competitie si consecinta acesteia materializata prin cresterea fara precedent a populatiei sau principiul conform caruia economiile aduc beneficii tuturor celor care doresc sa produca sau sa câstige un salariu.
Desigur ca au existat numerosi adversari ai acestui sistem. Unul dintre cei mai înversunati a fost Karl Marx, care de altfel i-a si atribuit denumirea de « capitalism ». Dar toate presupunerile si teoriile sale au esuat atunci când, datorita capitalismului, tarile au devenit din ce în ce mai prospere, iar traiul subuman din trecut a fost înlocuit cu unul decent. Consider ca cel mai de seama beneficiu al capitalismului a fost schimbarea radicala a modului de gândire al individului. Acesta a înteles ca pentru a-si atinge scopurile materiale, trebuie sa depuna un efort sustinut si sa adopte politici economice sanatoas


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org