Referat - Ce are calitatea graului cu situatia de pe piata cerealelor

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
393
Etichete
are, calitatea, graului, situatia, piata, cerealelor
Descarcari
301
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Ce are calitatea graului cu situatia de pe piata cerealelor?

Pentru a fi rentabil (asa cum se întreba Ion, antreprenor agricol în devenire), în orice activitate economica trebuie ca productia sa fie cât mai mare, cu costuri cât mai mici, iar produsul obtinut sa se încadreze în cerintele de calitate ale pietei.

Baza genetica si recolta de calitate
Pentru a fi rentabila, cultivarea grâului trebuie sa întruneasca aceleasi conditii. Atentie îînsa: “productia cât mai mare” nu trebuie sa se confunde cu “productia cea mai mare”, aceasta din urma contând numai pentru concursuri.
În ceea ce priveste calitatea grâului, reputatii profesori Muresan T. si Craciun T. în cartea “Ameliorarea speciala a plantelor” precizeaza ca “sinteza proteinelor este controlata de gene multiple, puternic afectate de conditiile de mediu” si ca “ sistemul genetic al diferitelor caracteristici elementare de calitate este poligenic si aditiv”.
Altfel spus, calitatea grâului este conditionata genetic si influentata de conditiile de sol, clima, tehnologie, atacul bolilor si daunatorilor. Deci pentru a avea sansa de a recolta grâu de calitate este absolut necesar sa cultivam un soi care are potentialul de a dezvolta calitate si sa-i creem conditiile de punere în valoare a acestui potential. Baza genetica este o conditie necesara, dar nu suficienta. Baza genetica, deci un soi cu potential de calitate, este de fapt conditia esentiala, pentru ca de la un soi fara potential de calitate nu vom obtine o recolta de calitate indiferent de conditiile pe care i le-am crea.
De exemplu, daca trebuie sa ne deplasam de la Timisoara la Bucuresti în doua ore (aceasta fiind conditia de calitate care se cere) trebuie sa ne urcam în masina, sa cumparam bilet, sa mergem la aeroport si sa ne urcam în avion (acestea fiind conditiile necesare). Deci avem posibilitatea sa fim la Bucuresti în doua ore, dar nu vom fi la Bucuresti daca nu îndeplinim conditiile necesare.
Acest adevar a fost enuntat în urma unor cercetari riguro


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org