Referat - Ce reprezinta bunastarea animalelor

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
623
Etichete
reprezinta, bunastarea, animalelor
Descarcari
390
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Ce reprezinta bunastarea animalelor?

Sintagma bunastarea animalelor a fost aleasa pentru a desemna calitatea vietii animalelor. Ea deriva din limba engleza, în care se utilizeaza termenul wellfare. În limba româna termenul de bunastare este primit cu rezerve, traducerea parând fortata, dar, cu toate acestea, este oficial acceptat si folosit în actele normative. Aceeasi terminologie este folosita si în alte limbi europene: bien-être (franceza), bienestar (spaniola), benessere (italiana) etc.
Conceptul de bunastare nu are înca o definitie precisa, dar toti specialistii care au studiat bunastarea la animale sunt de acord ca aceasta notiune include sanatatea, confortul productiv si presupune si protectia animalelor. Declaratia Universala privind Bunastarea Animalelor, elaborata de catre Societatea Mondiala pentru Protectia Animalelor, defineste bunastarea prin: Gradul în care sunt întrunite cerintele fizice, comportamentale si psihologice ale animalului. În cadrul aceleiasi Declaratii, se prezinta, pentru animalele dependente de om, cele cinci principii, care trebuie sa fie asigurate concomitent: /1/ asigurarea accesului la apa proaspata si la hrana specifica; /2/ asigurarea mediului corespunzator, incluzând adapostirea si odihna; /3/ prevenirea durerii, ranilor, diagnosticul si tratamentul bolilor; /4/ eliberarea de frica si suferinta mentala; /5/ asigurarea spatiului, a facilitatilor, pentru exprimarea comportamentului normal. Asociatia Mondiala Veterinara, a recunoscut cele cinci principii, cu ocazia Adunarii Generale de la Paris (1992), acestea fiind considerate esentiale pentru bunastarea si protectia animalelor domestice.
Unii specialisti definesc bunastarea animalelor luând în considerare mai ales simtamintele animalelor. Astfel, dupa Dawkins: bunastarea animalelor consta în absenta suferintei. O abordare de acest fel pare simplista, deoarece termenul bunastare trebuie sa acopere atât starile pozitive, cât si pe cele negative, percepute temporar de catre anim


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org