Referat - Ce trebuie sa facem ca generatia care vine sa fie mai buna genetic decat generatia actuala

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
319
Etichete
trebuie, facem, generatia, care, vine, fie, mai, buna, genetic, decat, generatia, actuala
Descarcari
205
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Ce trebuie sa facem ca generatia care vine sa fie mai buna genetic decat generatia actuala?


Fermierul autentic care produce lapte si carne cu ajutorul animalelor dispune doar de doua metode pentru a face ca generatiile viitoare de animale din ferma sa devina mai perfectionate din punct de vedere genetic, decât generatia actuala. Acestea sunt selectia si hibridarea. Si una si alta nu face altceva decât aduna gene superioare în genomul descendentilor si elimina din genomul acestora pe cele nefavorabile. ÎÎn acest material vom discuta doar despre efectul selectiei, lasând pentru alta data discutia despre felul cu se procedeaza si ce efect au încrucisarile sau hibridarea asupra caracterelor animalelor.

Cum se procedeaza în selectie?
Daca avem grija ca la formarea generatiei urmatoare sa nu participe decât animalele de sex opus, care au fost dovedite ca sunt cele mai bune din punct de vedere genetic, atunci în mod sigur si descendenta acestora va fi asemanatoare genetic cu parintii (conform proverbului „ce se naste din pisica soareci manânca). Daca procedeul de reproducere în acest fel devine constant atunci fiecare generatie care vine va fi mai buna decât precedenta. Se obtine în acest fel o ameliorare genetica continua a efectivului, si a rasei în întregimea sa.
Asociatiile de crescatori de vaci, de porci, de oi sau de pasari care aplica acest procedeu de mai mult de 100 de ani, au obtinut succese considerabile, atât pentru caracterele morfologice, cât si pentru cele productive. Rasele sau hibrizii care se cresc în prezent nu mai seamana aproape deloc cu cele de acum 20 sau 50 de ani. Media caracterelor lor morfologice sau de transformare a furajelor în lapte, carne sau oua s-a modificat în mod considerabil.
Acum în lumea cu zootehnie avansata nu mai este o exceptie, ci o regula sa existe în ferme, porci care fac 100 kg în 135-140 zile, cu un consum de numai 2,7 kg furaj pentru un kg de greutate vie (sporuri zilnice de peste 900 gr de la stadiul de 30 kg la cel de


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org