Referat - Charles Baudelaire

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
441
Etichete
charles, baudelaire
Descarcari
231
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Charles Baudelaire
(Viata si activitatea literara )

Charles Baudelaire- poet, estetician, critic literar si de arta francez, a trait în perioada 1821- 1867. El s-a impus nu numai prin versurile sale, dar si prin experienta sa poetica. A fost primul poet francez care s-a impus pe plan european ,,cu Baudelaire lirica franceza a devenit un fapt european”. Poezia lui reprezinta practic începuturile poeziei moderne.
Poezia lui Baudelaire în literatura franceza reprezinta un caz aparte, la fel si modul sau de viata a fost aparte, el face parte din categoria poetilor damnati. Imediat dupa nasterea lui, tatal sau care avea 62 de ani, moare, iar mama, care avea numai 28 de ani, se grabeste la numai un an de la moartea sotului sa se recasatoreasca cu un general, care ajunge ambasador al Frantei la Constantinopol.
O seama de biografi pun pe seama diferentei mari de vârsta dintre cei doi parinti ai lui ciudateniile care il faceau aparte de semenii sai.
La vârsta de 17 ani, tatal sau vitreg cu care nu se întelegea defel, îl imbarca pe un vapor spre Indii. El, diplomat, debarca pe insula Bourbon, de unde revine la Paris, la vârsta de 18 ani ca sa-si revendice drepturile de proprietar al averii tatalui sau, însotit de o actrita mulatra, cu o morala cu totul îndoielnica.
Se întoarce razvratit repetând un lucru pe care l-a spus si în copilarie,,m-ati alungat, m-ati aruncat în afara acestei perfectiuni în care ma pierdeam, m-ati condamnat la o existenta separata”- el toata viata va fi un singuratic.
Aceasta perioada fiind si epoca începuturilor sale scriitoricesti; el este un poet al cautarilor continue, un poet al nemultumirii de sine, a conflictului dintre ratiune si inima, el se considera poet damnat, un om sortit sa nu cunoasca fericirea pe pamânt. Dandysm-ul sau a fost în realitate o maniera de a protesta împotriva lumii contemporane, pe care o credea meschina. Se simtea bântuit de o furie de geniu, furtunile launtrice îi devastau sufletul, îi în


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org