Referat - Conceptul de produse

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
346
Etichete
conceptul, produse
Descarcari
279
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Conceptul de produse

Terminologia si conceptiile privind produsele

Activitatea umana are la baza utilizarea unor produse si servicii variate care ajuta pe om sa-si satisfaca o larga paleta de nevoi.
Termenul de PRODUS a evoluat de la semnificatia unui bun material, rezultat al activitatii umane destinat sa satisfaca o trebuinta, la semnificatii mai complexe generate de originea, natura, alcatuirea sa, relatiile cu mediul natural si cel creat de om prin civilizatia moderna. Termenul de „bun” reprezinta un element material care este util sau necesar existentei sau bunastarii umane.
SENSUL PROPRIU al conceptului de produs este:
- bun material rezultat dintr-un proces de munca
- obiect sau bun obtinut în procesul de productie
- corp sau substanta obtinuta pe care naturala sau în laborator
- rezultat material al unui proces social sau natural, al unui proces fiziologic sau de creatie
- rezultat material al unui complex de fenomene sau de actiuni
PRODUSUL este rezultatul material al unei activitati umane, destinat satisfacerii unei nevoi si reprezinta o suma de componente materiale si imateriale, si caracteristici interdependente ce alcatuiesc un tot unitar.
Produsul adus pe piata trebuie abordat într-o conceptie de sistem, care înglobeaza alaturi de substanta materiala a bunului si o componenta ambientala formata din elemente imateriale. Astfel, pentru a defini produsul ca obiect al schimbului, acesta trebuie abordat din mai multe puncte de vedere, conturându-se conceptiile urmatoare :
1. Conceptia integratoare asupra produsului priveste produsul ca un sistem complex de componente materiale si imateriale, de natura informationala si subiectiva:
a) componente materiale (corporale): proprietatile si caracteristicile produsului determinate de substanta materiala tengibila (ex: aspect, culoare, forma, continut, greutate, densitate)
b) componente imateriale (acorporale): sau fara support material nemijlocit (ex: nume, marca, pret, instructiuni de utilizare, protectia lega


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org