Referat - Constantin Brancusi

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
746
Etichete
constantin, brancusi
Descarcari
501
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Constantin Brâncusi


Scurta prezentare
Cel mai mare sculptor al secolului XX, Constantin Brâncusi, figura centrala in miscarea artistica moderna si un pionier al abstractizarii este considerat parintele sculpturii moderne. Sculpturile sale se remarca prin eleganta formei si utilizarea sensibila a materialelor, combinand simplitatea artei populare romanesti cu rafinamentul avant-gardei pariziene. 
Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cat si importanta acordata luminii si spatiului sunt trasaturile caracteristice ale creatiei lui Brâncusi. Opera sa a influentat profund conceptul modern de forma in sculptura, pictura si desen.

Brâncusi s-a nascut in 1876 in satul Hobita din Judetul Gorj. In copilarie a invatat sa sculpteze lemnul pentru a confectiona diferite unelte si obiecte casnice. In Romania, obiectele casnice, stalpii si fatadele caselor erau adesea decorate cu sculpturi in lemn. Stilul acestor ornamente va influenta opera lui Brâncusi. In memoriile sale artistul spunea ca tinuta si modul sau de viata au fost influentate de tara sa de origine, respectiv de: simplitatea, bunul simt, dragostea de natura. 
La varsta de 9 ani a plecat de acasa si s-a intretinut singur, lucrand timp de 6 ani ca baiat de pravalie in Craiova. In tot acest timp a continuat sa sculpteze in lemn; si-a confectionat singur o vioara, care a atras atentia unui client al cafenelei in care lucra   - acest client l-a ajutat pe Brâncusi sa intre la scoala de Arte si Meserii din Craiova. In 1889, dupa ce a absolvit   scoala de Arte si Meserii din Craiova, Brâncusi a intrat la scoala de Arte Frumoase din Bucuresti. Desi s-a simtit mai atras de opera Independentilor, decat de academicienii din scoala, artistul a studiat temeinic modelajul si anatomia.
Dintre sculpturile din aceasta perioada, Ecorseul realizat in 1902, a fost cumparat de scoala si a servit drept model de anatomie pentru mult timp. Aceasta lucrare denota o excelenta cunoastere a anatomiei. In 1903 a primit prima co


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org