Referat - Criminalistica

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
342
Etichete
criminalistica
Descarcari
264
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Criminalistica
Introducere
Relatiile de proprietate sunt cunoscute pe buna dreptate, drept cele mai importante relatii economice materiale. Constitutia Republicii Moldova reglamenteaza dreptul la proprietate, ocroteste relatiile de proprietate, defineste drepturile si obligatiile participantilor la aceste raporturi.
Dreptul la proprietate poate sa apara în urma unor activitati firesti, legale prin cumpararea unor bunuri, mostenirea acestora, în urma respectarii si îndeplinirii conditiilor unor contracte, dar pot aparea si în urma unor actiuni ilicite ca sustragerea anumitor bunuri, neexecutarea clauzelor unor contracte etc.
În perioada de tranzitie la economia de piata, transformarile în toate sferele societatii s-au manifestat prin înrrautatirea nivelului de trai al oamenilor. Salariile si pensiile mizere, somajul, lipsa surselor de existenta au sporit savîrsirea furturilor proprietatii de orice forma.
Analiza dinamicii savîrsirii infractiunilor de furt ne arata, ca furturile savîrsite prin patrundere prevaleaza si constituie aproximativ 75% din numarul total de infractiuni.
Pericolul social sporit, al acestei categorii de infractiuni, este determinat de faptul ca, pentru a comite infractiunea, faptuitorul depune anumite eforturi, pentru a depasi obstacole, folosind cu ingeniozitate instrumente si mecanizme sofisticate.
Pentru descoperirea acestor infractiuni organele de cercetare penala trebuie sa recurga la aplicarea diverselor mijloace tehnico-stiintifice criminalistice de catre colaboratori cu o temeinica pregatire în scopul descoperirii si atragerii la raspundere penala a infractorilor cu repararea prejudiciului material pricinuit partilor vatamate.
Cunoscînd starea deplorabila în activitatea de descoperire a acestor infractiuni am început sa caut directiile de îmbunatatire a situatiei.
Una din caile corecte în activitatea organelor de cercetare penala este utilizarea profesionista a mijloacelor tehnico-stiintifice crim


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org