Referat - Cultura si civilizatia incasa

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
310
Etichete
cultura, civilizatia, incasa
Descarcari
210
Nota
0 / 10 - 0 voturi







Cultura si
civilizatia incasa














Imperiul Incas



Imperiul Incas, vast imperiu in muntii Anzi din America de Sud, creat de catre incasi, un popor bastinas american si cucerit de spanioli in sec al XVI – lea. Incasii au construit o bogata si complexa civilizatie care a stapanit peste opt milioane de oameni.
Povestile mitice referitoare la intemeierea Imperiului Incas sustineau ca „primul imparat” se identifica cu zeul Soarelui, Kun-Tiki, care a aparut din fundul lacului Titicaca.
Varianta lui Cuzco a legendei inlocuieste numele lui Kon-Tiki cu Viracoccha si al lacului Titicaca cu Hatuncollao.
Viracoccha care a iesit din lumea subacvatica, s-a instalat intr-o grota langa Cuzco, numita Pacaritambu si aici a procreat opt copiii, patru baieti si patru fete. Cei patru baieti si-au luat de neveste pe cele patru fete. Legenda mitica justifica astfel practica leviratului si a suroratului. Cei patru baieti numiti ayar sau regi simbolizeaza capeteniile celor patru triburi fratuose sau aylu care aveau sa constituie increngaturile genealogice ale Imperiului Incas. Numele acestor patru frati redau fiecare in parte puterea simbolica a celor patru regiuni: Manco, Anca, Cachi si Uchu. Cel mai dotat dintre frati a fost ayarul Cachi. Din aceasta cauza ceilalti frati s-au sfatuit sa-l piarda pe Cachi. L-au atras intr-o cursa in afara inaltimii care domina cetatea Cuzco numita Huanacauri. Aici l-au bruscat si l-au inchis intr-o pestera adanca. Viracoccha, observand sacrilegiul isi pedepseste copiii: pe ayarul Uchu il transforma intr-o stanca, numita huacua, care cu timpul va deveni obiect de cult, pe ayarii Anca si Manco ii face sa fie supusi de triburile barbare. Apoi pe ayarul Anca il petrifica din cauza unei greseli, iar pe ayarul Manco numit si Capac il iarta si il face sa ajunga capetenia tribului barbar sub puterea caruia suferise ca inrobit.
In jurul anului 1200 Manco Capac, eliberat de pedeapsa paterna cucereste toate triburile din jurul cetatii Cuzco in


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org