Referat - Cum pot fi atenuate unele defecte ale lanurilor

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
437
Etichete
cum, pot, atenuate, unele, defecte, ale, lanurilor
Descarcari
214
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Cum pot fi atenuate unele defecte ale lanurilor

În momentul aparitiei acestor rânduri, campania de tuns din acest an se apropie de sfârsit.
Crescatorii de oi îsi fac socotelile si planuri pentru viitor.
De regula, sunt tare nemultumiti.
Este si firesc sa fie asa.
Preturile la lâna au cazut serios, de o lunga perioada de timp si nu se întrevad cresteri spectaculoase în urmatorii 2 – 3 ani.
în ultimii zece ani, crescatorii de ovine au neglijat productia de lâna, datorita, în principal, preturilor foarte mici, oferite acestora de cei care achizitioneaza lâna.
Efectul pe termen lung a fost ca atât cantitatea, cât mai ales calitatea lânii a scazut îngrijorator de mult.
La cei mai multi crescatori de oi pe care i-am vizitat am observat la un mare numar de cojoace de lâna tunse cu defecte grave.
Tendinta mondiala este de crestere a consumului de lâna cu 5% pe an, în special lâna fina.
Odata cu aderarea României la Uniunea Europeana, este foarte probabil ca va creste substantial pretul pe kg lâna bruta (1,5 – 2 € / kg), dar si exigentele de calitate.
Pot oare crescatorii de ovine români sa reduca în timp scurt frecventa cojoacelor de lâna cu defecte? Cu siguranta ca da.
Defectele lânurilor pot fi determinate de factori genetici (se transmit la urmasi) sau de factori negenetici, care pot fi controlati usor de crescator.

Lânuri cu defecte determinate de factori genetici
Lâna împâslita este determinata de asezarea dezordonata a foliculilor pilosi în piele, ceea ce produce un numar mare de fibre transversale si, în consecinta, încâlcirea fibrelor, fie numai în portiunea de lânga piele, fie pe toata lungimea lor, încât fibrele nu pot fi desfacute. Acest defect apare mai frecvent la lânurile grosiere, în special la Karakul, dar poate sa apara si la lânurile merinos si tigaie. Lâna împâslita se tunde greu si se rupe în procesul de prelucrare industriala.
Lâna atoasa se caracterizeaza prin ondulatii înalte, maciucate, inegale, având aspectul unui fir de lâna desirat si o cantita


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org