Referat - De ce apa pentru vitei

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
357
Etichete
apa, pentru, vitei
Descarcari
223
Nota
0 / 10 - 0 voturi

De ce apa pentru vitei


La întrebarea daca pot fi crescuti viteii sugari fara apa, fara a sta mult pe gânduri, pot raspunde DA. Bineînteles ca acest raspuns depinde de ce înteleg oamenii prin „crestere”. Daca pentru unii înseamna mentinerea în viata a viteilor pâna când pot sa fie întarcati, atunci de ce sa ne facem griji de apa? Daca pentru altii înseamna rate de mortalitate sau de îmbolnavire reduse si spor de crestere mare, atunci apa este un ingredient esential al succesului.
Important:
Laptele nu ajunge în rumen ci în cheag. Deci apa continuta în lapte nu ajuta la dezvoltarea rumenului.
Consumul de concentrate este puternic stimulat de consumul de apa.
Consumul de apa promoveaza dezvoltarea timpurie si rapida a rumenului.
Nu toti viteii consuma aceeasi cantitate de apa.
Chiar si în cantitati mici, apa ajunsa în rumen, are un efect foarte pronuntat asupra dezvoltarii functionale a acestuia.

Impactul asupra dezvoltarii ruminale
Dezvoltarea mucoasei ruminale este necesara înainte de a întarca cu succes viteii sugari. O mucoasa matura este formata din numeroase papile care asigura o suprafata mai mare rumenului pentru absorbtia nutrientilor din lichidul ruminal.
Rumenul vitelului prerumegator nu are aceste papile. Numai dupa ce vitelul începe sa consume furaje vegetale, papilele ruminale se dezvolta. Cercetarile din anii 1990 au demonstrat ca dezvoltarea papilelor ruminale este strâns legata de prezenta unei anumite substante care se elibereaza în urma fermentatiei în rumen a amidonului si zaharurilor (hidrati de carbon). Dintre toate furajele, grauntele sunt cele mai bogate în aceste surse de hidrati de carbon. Substanta despre care vorbim este acidul butiric, care actioneaza în peretele ruminal ca stimulator al dezvoltarii papilelor.
Care este rolul apei? Pe de o parte atunci când vitelul consuma lapte sau substituent de lapte un procent foarte mare din acesta ajunge în cheag. Doar o mica parte ajunge în rumen unde se amesteca cu grauntele pentru a initia ferme


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org