Referat - Digestia la cabaline-Factori dependenti de natura furajului

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
326
Etichete
digestia, cabalinefactori, dependenti, natura, furajului
Descarcari
206
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Digestia la cabaline - Factori dependenti de natura furajului


Sortimentul furajer si compozitia chimica. Sortimentele furajere utilizate în ratia cabalinelor sunt: nutreturile verzi si pasunea, fibroasele, concentratele, grosierele si suculentele.
Furajele verzi administrate la iesle si pasunea sunt consumate cu placere de cai fiind totodata bine digerate. În componenta lor intra plante tinere care sunt fragede, gustoase si aromate. Hranirea cailor cu furaje verzi este recomandata atât datorita aportului vitaminic cât si sub aspect economic. Fibroasele reprezentate de fânurile naturale sau cele cultivate trebuie sa provina din plante recoltate în faza optima pentru a fi cât mai bogate în frunze. Calitatea fânurilor depinde în principal, pe lânga perioada de recoltare si de zona geografica de provenienta, deosebindu-se astfel: fânul de deal si de munte, de padure, de lunca, de câmpie si otava. Concentratele sunt furaje care contin cantitati mari de substante nutritive, într-un volum mic, respectiv sub forma de boabe. Ele au un rol deosebit în cresterea tineretului si realizarea unui aport superior de energie. Grosierele au o valoare nutritiva extrem de scazuta, având rolul de “lest” adica de a da senzatia de satietate prin umplerea tubului digestiv al cabalinelor, în acest mod stimulându-se secretia gastrica si peristaltismul intestinal. Suculentele, prezinta o digestibilitate ridicata si sunt reprezentate vara de masa verde si iarna de radacinoase si semifânuri.
Datorita particularitatilor morfo-fiziologice ale tubului digestiv, cabalinele, comparativ cu rumegatoarele digera mai slab nutreturile, în special cele celulozice; de exemplu pentru fânuri digestibilitatea celulozei este cu aproape 30% mai scazuta. Celuloza fiind degradata la cabaline de catre flora microbiana a intestinului gros, stadiul degradarii variaza în proportii mari în functie de specia plantei si gradul de maturitate al acesteia. Exista un raport negativ între gradul de digestibilitate si depasi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org