Referat - Din nou despre pesta porcina-masuri de biosecuritate

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
309
Etichete
din, nou, despre, pesta, porcinamasuri, biosecuritate
Descarcari
289
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Din nou despre pesta porcina – masuri de biosecuritate


Adoptarea si implementarea aquis-ului comunitar este o noua provocare pentru România. Una din normele impuse de UE este ca pâna în 2006 România sa devína o tara indemna la pesta porcina. În acest scop începând de anul trecut Ministerul Agriculturii a adoptat un program prin care se interzice vaccinarea contra pestei porcine. Nu cunoastem exact cum va fi aplicat în continuare acest program, dar este cert ca trebuie sa continue, daca dorim sa fim în Europa.
Având în vedere situatia întâlnita în vestul tarii si faptul ca pesta porcina este o boala cu un impact economic deosebit, toti cei care muncesc într-o ferma trebuie sa cunoasca si sa aplice masurile de biosecuritate care se impun. Pentru ca aplicarea masurilor de biosecuritate sa aiba rezultate este imperios necesar sa fie informat tot personalul în ceea ce priveste sursele de infectie si caile de transmitere a virusului.
Sursele de infectie sunt: porcii bolnavi si cei aparenti sanatosi, materiile fecale si secretiile provenite de la animalele mentionate anterior, porcul salbatic, carnea si preparatele din carne de porc, materialul seminal, vectorii pasivi(omul, vehicule, echipamente sanitar- veterinare si tehnice, câinii, pisicile, soarecii si sobolanii, pasarile si mustele).
Cunoscând riscurile nu ne ramâne decât sa luptam pentru a evita introducerea si raspândirea virusului în ferme, aplicând urmatoarele masuri:
L achizitionarea animalelor sau a materialului seminal trebuie sa cunoasteti foate bine sursa si sa va asigurati ca animalele nu sunt purtatoare de virus. Animalele achizitionate trebuie cazate într-o alta locatie respectând procedura de izolare si aclimatizare si protocolul de supraveghere si control impus prin legislatia sanitar-veterinara.
Fiecare ferma trebuie sa dispuna de filtru sanitar, dar atentie, filtru trebuie sa fie „functional”, trebuie sa fie dotat cu dusuri, masini de spalat, camere destinate birourilor, camera pentru depoz


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org