Referat - Dragonul Komodo-un dinozaur inca in viata

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
316
Etichete
dragonul, komodoun, dinozaur, inca, viata
Descarcari
240
Nota
0 / 10 - 0 voturi

DRAGONUL KOMODO-UN DINOZAUR INCA IN VIATA

In insulele Komodo, Padar si Rinca, situate in arhipelagul indonezian, undeva in Marea Flores, in oceanul Indian se afla cea mai mare soparla, numita dragonul Komodo, dupa numele locului unde a fost descoperita specia, abia in timpul celui de-al doilea razboi mondial, atunci cand un pilot a trebuit sa aterizeze fortat pe una din aceste insule si intors acasa a povestit tuturor despre soparlele gigantice din insula Komodo.
Cantarind 60-90 kg si masurand circa 2.8 metri lungime dragonul Komodo reprezinta o adevarata relicva preistorica, un carnivor ce a supravietuit evolutiei din perioada Jurasic-ului.
Dragonul Komodo este o creatura cu o anumita importanta in mitologia animala a populatiilor din acele regiuni posedand de altfel si mai multe denumiri: bastinasii din insula Komodo il numesc “ora”, cei de pe insulele Rinca si Flores il numesc “buaja darat”(crocodil de uscat), un nume care este destul de descriptiv, dar inexact. In fine, specialistii ii spun Varanus komodoensis.
Exista si rude ale lui Komodo; una dintre acestea este dragonul de Papua (Varanus salvadorii) care este recunoscut drept cea mai lunga soparla.

O istorie fara precedent

Dragonul Komodo, ca membru al clasei reptilelor au o relatie cu dinozaurii, dar nu au evoluat din acestia, asa cum s-a crezut inainte. Se pare ca dragonii si dinozaurii au un stramos comun, deoarece ambele grupe apartin subclasei Diapsida, ce avea ca una din trasaturile anatomice prezenta a doua orificii in regiunea temporala a craniului. Cele dintai fosile din acest grup au aparut in perioada Carboniferus, acum circa 300 de milioane de ani.
Din aceste fosile au evoluat mai tarziu doua clase: Archosauria, care include si dinozaurii, iar a doua este Lepidosauria, clasa ce cuprinde stramosii dragonilor, ce au trait in era Paleozoic, acum 250 de milioane de ani. In timp ce unii dinozauri evoluau spre mersul biped si pozitia corpului


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org