Referat - Dreptate si egalitate

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
665
Etichete
dreptate, egalitate
Descarcari
435
Nota
0 / 10 - 0 voturi

DREPTATE SI EGALITATE

1.Notiuni despre dreptate
“Fiecare om se poate prevala de toate drepturile si de toate libertatile proclamate in prezenta Declaratie, fara nici un fel de deosebire ca, de pilda, de rasa, de culoare, de sex, de limba, de religie, de opinie politica sau de orice alta opinie, de origine nationala sau sociala, de avere, nastere sau decurgind din orice alta situatie.”
Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Articolul 2.1

Dreptatea este o notiune care presupune respectarea de catre autoritati, dar si de catre cetateni a normelor juridice si morale, bazate pe principiile constitutionale si respectarea drepturilor cetatenesti.

2.Tipuri de dreptate
Cele mai intilnite forme ale dreptatii sunt: dreptatea distributiva, dreptatea colectiva, dreptatea procedurala.
Dreptatea distributiva – presupune impartirea corecta a avantajelor (bunuri, recompense) cit si a obligatiilor (pedepse, plata taxelor) si tot odata presupune accesul fiecaruia la resurse, pozitii sociale, functii publice in stat, educatie s.a. Criteriile de identificare sunt:
Trebuintele
meritele
competentele sau calitatile personale.
Omul este inzestrat nativ cu capacitati si aptitudini remarcabile, care daca sunt valorifi- cate aduc mari satisfactii si asigura un statut social adecvat. Este corect ca individul inzestrat nativ cu calitati deosebite, care munceste mai mult si mai bine, sa fie recompensat de catre societate cu o cantitate mai mare de bunuri. Acest principiu intimpina dificultati in punerea in aplicare, deoarece oamenii difera din punct de vedere nativ, cit si dupa mediul in care traieste si de posibilitatile oferite de familie sau de comunitetea in care traiesc.
Dreptatea corectiva – presupune repararea unei nedreptati, a unei greseli prin incalcarea unor drepturi, avind ca sc


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org