Referat - Dreptatea

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
452
Etichete
dreptatea
Descarcari
251
Nota
0 / 10 - 0 voturi

DREPTATEA

A) Dreptate si nedreptate
1. Platon: Mitul lui Gyges
B) Temeiul dreptatii: sentimental sau ratiunea?
2. J.J.Rousseau: Sentimentul dreptatii
3. I.Kant: Inclinatie si datorie
C) Dreptatea si conventile umane
4. Platon: Dreptul naturii si legea umana
5. Augustin: Dreptatea si legea eternal
D) Tipuri de dreptate
6. F.A. Hayek: Domnia legii
7. Aristotel: Dreptate si merite
E) Dreptate si egalitate
8. Fr. Nietzsche: Morale de stapani si morale de sclavi
9. K. Marx: Repartitia dupa munca si dupa nevoi
10. Rawes: Principiile dreptatii

A)Dreptate si nedreptate

In viata de familie, la scoala sau in locul la care muncim, in relatiile cu prietenei ni se intampla de multe ori san e intrebam daca cineva a procedat drept sau intr-o anumita situatie; de exemplu, daca e drept ca un elev total nepregatit sa primeasca aceeasi nota ca si altul foarte bine pregatit sau daca e drept ca un intellectual (de ex. un profesor ) sa aiba un salariu mai mic decat un muncitor necalificat care lucreaza la o firma prospera etc. Pe de alta parte, noi traim in societtae, poate fi buna o societate in care nedreptatile se intalnesc la tot pasul? Mai departe, sa presupunem ca o tara e prospera din punct de vedere economic, ca are o forta militara care ii permite sa nu-I fie teama de dusmani, ca arta, stiinta, invatamantul sunt infloritoare; dar in acea tara numai o mica parte a populatiei se bucura de drepturi politice, iar multi locuitori traiesc sub limita saraciei. Cu siguranta ca nu vom putea spune ca in acea tara este instaurat o ordine dreapta.
Dar care este temeiul aprecierii pe care o facem ca o actiune a unui om ( sau o ordine sociala ) este dreapta sau nu? Ce inseamna “dreptatea”? Sunt cateva situatii in privinta carora nu ezitam:
1. Spunem ca e drept sa respectam si nedrept sa incalcam drepturile legale ale cuiva: libertatea personala, proprietatea etc. Daca cineva fura bunul altuia, nu ezitam sa con


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org