Referat - Educarea calitatilor motrice

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
435
Etichete
educarea, calitatilor, motrice
Descarcari
328
Nota
0 / 10 - 0 voturi























Beius
2003
Calitatile motrice sunt însusiri ale organismului care ofera individului posibilitatea executarii diferitelor acte motrice, legate atât de activitatea sa zilnica, cât si de cea sportiva. În procesul de învatamânt un loc important în cadrul preocuparilor profesorului de specialitate îl ocupa gasirea si utilizarea în pregatire a celor mai eficiente metode si mijloace care sa asigure dezvoltarea acestor calitati.
În activitatea de dezvoltare a acestora (este permanenta) profesorul de educatie fizica trebuie sa stabileasca anumite prioritati în educarea calitatilor.
Se recomanda ca programarea dezvoltarii lor sa se faca cu pondere diferita în functie de continutul lectiilor, materialele sportive existente, conditiile de anotimp, fondul motric al elevilor într-o anumita etapa.
Perfectionarea calitatilor motrice reprezinta unul din principalele obiective ale procesului de pregatire a tineretului scolar realizata concomitent cu formarea priceperilor si deprinderilor motrice.
Definitie:
Calitatile motrice sunt însusiri ale organismului concretizate în capacitatea de efectuare a actiunilor de miscare cu anumiti indici de viteza, forta, rezistenta si îndemânare. (V,Î,R,F)
Calitatile motrice au un caracter nativ al carui nivel de manifestare initiala depinde de fondul genetic ereditar. Dezvoltarea lor ulterioara ca dealtfel si formarea deprinderilor motrice, se realizeaza odata cu evolutia procesului de crestere si dezvoltare, ele fiind influentate de specificul activitatilor desfasurate, conditiile de viata, ereditatea, mediul geografic si climateric si activitatile desfasurate în mediul scolar.
În literatura de specialitate precum si în limbajul specialistilor se folosesc mai multi termeni precum: calitati fizice, calitati motrice, calitati bio-motrice, calitati ale activitatii motrice, functii motrice de baza, etc
În cadrul procesului instructiv educativ, dezvoltarea calitatilor motrice trebuie sa ocupe un loc prioritar deoarece:
calitatile


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org