Referat - Este vara,vacile tale pasuneaza

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
359
Etichete
este, varavacile, tale, pasuneaza
Descarcari
286
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Este vara,vacile tale pasuneaza?

Daca da, este bine sa citesti si acest articol.
În timpul verii nutreturile verzi constituie hrana de baza a vacilor de lapte. Furajele verzi, provin fie de pe pajistile naturale a caror vegetatie ierboasa este utilizata prin pasunat fie prin cultivarea plantelor furajere care sunt administrate sub forma de cositura proaspata sau sunt consumate direct de animale în cazul pajistilor amenajate.
Prin pasunat animalele beneficiaza de efectele bune ale miscarii, sunt mai sanatoase, întrunesc indici ridicati de fecunditate si realizeaza productii de lapte mari si economice. Economicitatea este asigurata de faptul ca masa verde de pe pajisti costa cu 40-50% mai putin decât fânul si cu 50-60% mai putin decât silozul.
Vacile consuma cu placere iarba frageda si suculenta care în functie de compozitia floristica si stadiul de vegetatie contine 60-80% apa, iar substanta uscata este formata din 10-21% proteina, 20-30% celuloza, 3-5% grasime, 40-50% extractive neazotate si 8-9% substante minerale. Astfel în conditii bune de productie, masa verde de pe pasune este un nutret cu o valoare nutritiva ridicata asigurând peste 1,06UNL si 100 g PDI la kilogramul de substanta uscata (SU).
Un consum de nutret verde la discretie pe o pasune „tânara” (primavara) poate asigura proteina digestibila la vaci pentru o productie de cca. 23 l lapte în schimb energia este acoperitoare pentru o productie de 17-19 l lapte si animalul mai face apel si la rezervele energetice proprii daca cantitatea de lapte mulsa este mai mare. Daca plantele de pe pasune sunt în faza de înflorire printr-un consum minim de 13 kg SU nutret verde hrana devine mai echilibrata si productia de lapte în functie de aportul proteic poate fi de 18-20 l, iar din punct de vedere energetic 17-18 l. În fazele înaintate de vegetatie când de regula scade continutul în proteina si se reduc coeficientii de digestibilitate ai substantei organice, consumul zilnic poate asigura o productie de 10-12 l lap


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org