Referat - Furajele concentrate in hrana viteilor sugari

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
488
Etichete
furajele, concentrate, hrana, viteilor, sugari
Descarcari
285
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Furajele Concentrate în Hrana Viteilor Sugari

Unul dintre factorii cheie al programelor de hranire a viteilor îl constituie consumul de furaje concentrate de buna calitate si cu palatabilitate ridicata, înca din prima saptamâna de viata. Un consum adecvat de concentrate va stimula functia si dezvoltarea rumenului, va suplimenta necesarul de hrana al viteilor, peste aportul asigurat prin dieta lichida, va reduce problemele cauzate de diaree, va permite întarcarea mai devreme si va furniza nutrienti la un cost mai mic decât laptele sau substituentii de lapte.

Forma fizica a concentratelor pentru vitei poate influenta palatabilitatea si consumul voluntar al acestora. Se prefera ca furajele concentrate sa aiba o textura mare, sa fie granulate, zdrobite sau macinate grosier. Unele furaje concentrate pentru vitei sunt formulate din graunte întregi, macinate grosier, rolate sau texturizate. Atunci când concentratele sunt granulate, calitatea granulei este critica, atât granulele prea moi cât si cele prea tari influentând negativ consumul voluntar. Mai mult, granulele de calitate slaba, care se farâmiteaza se vor transforma în faina, care nu este agreata de catre vitei. Viteilor nu le plac amestecurile de concentrate macinate foarte fin („furaje pentru porci”), care atunci când se umezesc, au tendinta de a forma cocoloase, ceea ce reduce consumul voluntar. De asemenea, fainurile de graunte blocheaza papilele ruminale ducând la aparitia parakeratozei. Concentratele nu trebuie sa fie prafuite, mucegaite sau cu miros sau gust neplacut. Este important ca furajele concentrate pentru vitei sa contina o cantitate de minim 6% celuloza bruta, care se poate obtine prin includerea de subproduse grosiere sau introducerea orzului nedecorticat.
Pentru a le spori palatabilitatea, în furajele concentrate pentru vitei se introduce frecvent melasa sau produsele bazate pe melasa. Melasa se introduce în proportie de 5-8% din amestec. Atentie însa la depozitare, pentru ca melasa se întarest


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org