Referat - Implicatiile imediate ale cotei de lapte(Editorial Revista Ferma)

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
313
Etichete
implicatiile, imediate, ale, cotei, lapteeditorial, revista, ferma
Descarcari
246
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Implicatiile imediate ale cotei de lapte(Editorial Revista Ferma)



Dintre productiile agricole, laptele reprezinta cea mai grea si delicata problema care trebuie rezolvata. Este grea pentru ca în ultimii 14 ani s-a facut incomparabil mai putin decât în restul tarilor europene, delicata pentru ca trebuie sa se ia masuri hotarâte si imediate, dureroase chiar.
Stim exact cota - 3,057 mil. to (1,093 mil. to industrializare si 1,964 mil. to livrari directe). Aceasta înseamna un consum de 140-150 l/cap locuitor (în functie de câti lucreaza în strainatate). Comparând cu normele OMS (240 l) si consumul realizat în tarile europene dezvoltate (280-440 l) ajungem la un consum de sub 50%, fapt ce s-ar putea traduce cu un popor nutrit insuficient, chiar decalcifiat. Comparativ cu cifra de industrializare din 1985 (6,4 mil to) ajungem la aceeasi concluzie. Aceasta sa fie realitatea? Greu de crezut! Unde este restul de lapte si ce se va întâmpla cu el?
La aceasta situatie se adauga problema calitatii laptelui (NTG sub 100.000/ml, celule somatice sub 400.000/ml). Acesti indicatori nu au fost urmariti, neavând nici aparatura specifica în dotare. Practic, din cantitatea de lapte industrializat (1,2 mil. to) nici 20% nu corespunde cerintelor minimale la producator, însusiri ce se depreciaza pâna ajung la industrializator (chiar peste 50% în sistemul actual)!
Trebuie sa reamintim ca marimea medie a exploatatiilor în România este de 1,7 cap. vaci si ca laptele se produce 85% în gospodarii si doar 15% în ferme (în tarile UE este cel putin invers). Aceste aspecte prezentate la care se mai adauga si altele, ne obliga sa dezvoltam si sa retehnologizam ferma de vaci familiala si comerciala (efective mari - peste 20 capete vaci, tehnologie noua - stabulatie libera, muls mecanic si la grup, racirea imediata si pastrarea laptelui în ferma, bazin pentru dejectii). Sunt probleme de tehnica care nu mai trebuie cautate (le-au cautat si gasit altii) ci doar realizate (prin investitii). Cum se p


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org