Referat - Influenta conditiilor de mediu asupra productiei porcinelor

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
312
Etichete
influenta, conditiilor, mediu, asupra, productiei, porcinelor
Descarcari
234
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Influenta conditiilor de mediu asupra productiei porcinelor

Influenta umiditatii asupra productiei porcinelor
Umiditatea relativa a aerului influenteaza performantele de productie ale porcinelor în strânsa interdependenta cu temperatura. În conditii normale de crestere, umiditatea relativa a aerului trebuie sa fie cuprinsa între 60 - 70%. Umiditatea ridicata sau prea scazuta influenteaza negativ starea de sanatate, mai ales daca temperatura este prea mare sau prea mica, astfel:
• umiditate si temperatura ridicata produc tulburari de termoreglare, respiratorii si circulatorii;
• umiditate ridicata, temperatura scazuta produc afectiuni „afrigore”, respiratorii si digestive;
• umiditate scazuta asociata cu temperatura ridicaa produc anorexie, sete, deshidratare generala, cahexie si chiar moartea animalului.

Influenta gazelor nocive asupra porcinelor
Compozitia chimica a aerului din adaposturi difera de aceea a atmosferei exterioare, datorita prezentei animalelor si dejectiilor. În adaposturi, pe lânga modificarea compozitiei aerului datorita proceselor metabolice si respiratorii, prin fermentatia si descompunerea dejectiilor rezulta gaze si mirosuri cu efecte nocive asupra animalelor.
Prin procesele respiratorii din oxigenul atmosferic care este de 20% se retine cca 5 - 6% eliberându-se în schimb bioxid de carbon. În cazul în care într-un adapost ventilatia nu functioneaza corespunzator, continutul în oxigen poate sa scada pâna la 17-18%, la care porcinele reactioneaza prin respiratie dispneica si reducerea consecutiva a performantelor de crestere.
Concomitent cu scaderea oxigenului din aer are loc cresterea continutului de gaze nocive: bioxidul de carbon, amoniac si hidrogen sulfurat.
Bioxidul de carbon (CO2) nu trebuie sa depaseasca concentratia de 0,3% în adapostul de porcine. Cresterea concentratiei de CO2 pâna la 2% duce la marirea amplitudinii respiratorii si la dispnee, la 4-7% apare polipnee, tahicardie cu cresterea tensiunii arteriale, stare de apatie si


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org