Referat - Integrarea morala in societatea actuala

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
347
Etichete
integrarea, morala, societatea, actuala
Descarcari
253
Nota
0 / 10 - 0 voturi


INTEGRAREA MORALA IN SOCETATEA ACTUALA




Din punct de vedere lingvistitc sintagma de “morala” cuprinde asamblul normelor comportamentale individuale fata de propria constiinta cat si fata de colectivitate, in asa fel ca aceste relatii sa nu provoace distorsiuni in normele stabilite de societatea in care traieste individul.
Din timpuri imemoriale legile scrise sau nescrise ale moralei au cuprins in asamblul lor onestitatea, cinstea, devotamentul. Fie ca au apartinut unor religii sau curente filozofice antice, precum confucianismul sau daoismul, principiilor antice egisptene de comportament, curenteleor filozofice din Grecia antica sau Roma antica ai caror corifei au fost Platon,Aristotel,Cicero,Seneca, etc, moralitatea a cuprins dragostea si respectul fata de semeni.
Pentru bazinul mediteranean si europa normele comportamentului moral au fost cuprinse in cele zece legi biblice comune religiilor mozaica, crestina si mahomedana, relegii dominnate si la ora acruala pe mapamont.
In tara noastra normele morale nu au iesit din cadru moralei crestine de-a-lungul intregii sale existente. Exceptie de la aceasta facand perioada de dupa 23 august 1944 pana in decembrie 1989, perioada in care partidul unic de guvernamant propovaduia asazisa “morala socialista”.
Comform acesteia proprietatea particulara si bunastarea individului erau indecente, singura solutie impotriva putreziciunii burgheze fiind exterminara proprietatii private si punerea tuturor bunurilor nationale sub controlul statului, deci a partidului unic.
Din pacate principiile moralei socialiste nu erau respectate nici macar de cei care le propovaduiau. Erau vizibile deosebirile intre asazisi alesi ai poporului si restul populatiei. Pregatirea intelectoala, artistica, etc nu aveau nici o valoare in ochii conducatorilor comunisti.
Dupa 1990 Romania incearca sa se aproprie de adevaratele valori morale ale societatii capitaliste accidentale bazate pe munca, echitate onestitate, adevar, etc.
Cadrul legal d


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org