Referat - Intre bine si rau

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
306
Etichete
intre, bine, rau
Descarcari
198
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Esecul titanului

Apreciat de unii ca “cel mai mare romancier pe care l-a avut lumea” (Virginia Woolf), iar de altii, ca un “simbol viu al cautarii dupa sensul vietii” (Enciclopedia Britanica, 1999), istoria lui Tolstoi este cronica framântata a omului în cautare dupa absolut.
Nascut într-o familie nobila, Lev ramâne orfan de mic. Matusi binevoitoare se ocupa de cresterea lui. Curând, ca tânar, se arunca din plin în viata salonarda. La 23 de ani, Tolstoi intra în armata si ia parte la Razboiul Crimeii. Obosit de sânge si cautând altceva, la 28 de ani, Tolstoi îsi da demisia din armata, ca sa porneasca sa colinde Europa… Dupa doi ani, Lev se întoarce de la Paris fara nici o copeica: îsi prapadise toti banii la ruleta. Gândindu-se sa înceapa serios viata, Tolstoi se casatoreste cu Sonia, cu care va avea 13 copii. Mânat de un talent prodigios, Tolstoi se dedica scrisului. Curând, cele doua romane Razboi si Pace si Ana Karenina, îl fac deodata faimos. Viata merge înainte pîna cînd, la 56 de ani, Tolstoi trece printr-o depresie cumplita. Pentru ce-a trait de fapt? Moartea se apropie, iar el este nepregatit ca un copil. Groaza de moarte mai ales îl arunca în cautarea lui Dumnezeu.
Asa gaseste Tolstoi Evanghelia. Sufletul i se lumineaza si se converteste. Dar ceea ce îl fixeaza cel mai mult din Evanghelie este tocmai Predica de pe munte.

Predica de pe munte
În predica de pe munte Hristos a cautat sa îndrepte ce se stricase printr-o gresita educatie si sa dea ascultatorilor Sai o dreapta conceptie despre Împaratia Sa si despre propriul Sau caracter. Dar El n-a atacat direct ratacirile oamenilor. El a vazut mizeria lumii adusa de pacat, dar nu le-a pus în fata o descriere vie a starii lor de nelegiuire. I-a învatat lucruri nemarginit mai bune decât acelea pe care le cunoscusera. Fara a combate ideile lor despre Împaratia lui Dumnezeu, El le-a facut cunoscut conditiile intrarii în aceasta Împaratie, lasând pe seama lor sa traga concluziile privitoare la natura ei.

Cu u


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org