Referat - Kant-principiul moralitatii

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
445
Etichete
kantprincipiul, moralitatii
Descarcari
405
Nota
0 / 10 - 0 voturi




















Referat




Materia: Introducere in filosofie
Tema : Kant: principiul moralitatii




Universitatea Spiru Haret
Facultatea de management


KANT: PRINCIPIUL MORALITATII



Vechea filosofie greaca se impartea in trei stiinte: fizica, etica si logica. Aceasta impartire este perfect conforma naturii obiectului si nu este nimic de ameliorat la ea ci doar a se adauga principiul pe care se imtemeiaza. Pornind de la o clasificare a cunoasterii rationale se constata ca aceasta poate fi materiala caz care priveste un obiect oarecare, sau poate fi formala, si atunci ea (cunoasterea) se ocupa numai de forma insasi a intelectului si a ratiunii, si cu regulile universale ale gandirii in general, fara deosebirea obiectelor. Cunoasterea materiala, care are a face cu obiecte determinante si cu legile caraora ele le sunt supuse. Aceste legi la randul lor sunt de doua feluri: legile naturii studiate de catre stiinta numita fizica, si legile libertatii studiate de stiinta numita etica in cadrul teoriei moravurilor.


CUNOASTEREA


MATERIALA FORMALA
(filosofie logica)

FIZICA ETICA
( TEORIA NATURII) ( TEORIA MORAVURILOR)
Legile naturii Legile libertatii


Plecand de la intelepciunea morala, Kant doreste sa se elaboreze o filosofie morala pura deplin curatata de ceea ce este empiric si apartine antropologiei. Cercetarea si stabilirea principiului suprem al moralitatii are ca punct de plecare examinarea acestui principiu de la izvoarele lui la cunoasterea comuna.
Morala se intemeiaza la Kant pe un principiu propriu si este in acest sens autonoma: ea nu decurge la religie, dar conduce in mod necesar la aceasta. Filosofia morala se divide intr-o etica a persoanei ca teorie a virtutii si o teorie a dreptului care are ca obiect relatiile interpersonale. In viziunea filosofului, nu este suficient necesar sa se recunoasca valabilitatea unei norme morale pentru a se actiona potrivit ei, ci


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org