Referat - Liberalismul-doctrina fundamentala Europeana

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
518
Etichete
liberalismuldoctrina, fundamentala, europeana
Descarcari
493
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Liberalismul – doctrina fundamentala Europeana
Conceptul de doctrina politica
Specificul doctrinelor politice criterii de clasificare
Esenta liberalismului clasic
Reprezentantii teoreticieni ai liberalismului clasic: Jan Loske, J. Bentham, B. Constant
Neoliberalismul. Etapele de constituire
Liberalismul economic


Problema organizarii si conducerii societatii i-a preocupat pe oamenii politici si pe teoreticienii domeniului politic din cele mai vechi timpuri. În perioada revolutiilor burgheze, precum si în cea post revolutionara, se înfruntau în societatea europeana diferite curente de gîndire social-politica. Toate erau preocupate de gasirea celor mai bune cai de organizare si de dezvoltare a tarilor respective. Fiecare considera ca proiectul sau exprima adevarata cale pe care trebuie sa mearga societatea.
Doctrinele politice.
Politologia, stiintele politice opereaza cu categoria sau conceptul de doctrina politica, adica un ansamblu de teze sau cunostinte coerente, calauzite de un principiu unificator sau de un set de principii de transformare a societatii, organic unite si interconditionate. Acestea evolueaza si tind sa orienteze realitatea politica în lumina unor valori care exprima interese si optiuni sociale, economice, ideologice similare, specifice unui grup, unei categorii sociale sau unei clase sociale, într-un anumit timp istoric.
Doctrina politica, evident, exprima interesele unui anumit grup social, într-o anumita etapa istorica si defineste pozitia sau conceptia acestuia fata de problemele fundamentale ale organizarii politice. Unii politologi sustin ca “elementele constitutive ale unei doctrine politice sunt doua: asupra situatiei sociale sau /si asupra evolutiei sociale si un ideal social”.
Într-un anume fel, doctrina politica ca o configuratie ideala, în sensul de formulare a unor conceptii care urmaresc sa aiba efecte, direct sau indirect, asupra dezvoltarii societatii, influientînd luptele socio-politice pe termen mai lung sau mai scurt, pe plan


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org