Referat - Manifestarea caldurilor si alegerea momentului favorabil pentru efectuarea montei la scroafe

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
445
Etichete
manifestarea, caldurilor, alegerea, momentului, favorabil, pentru, efectuarea, montei, scroafe
Descarcari
299
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Manifestarea caldurilor si alegerea momentului favorabil pentru efectuarea montei la scroafe


Scroafele sunt animale poliesterice la care ciclul sexual se repeta tot timpul anului. Durata medie a ciclului sexual la scroafa este de 21 zile cu oscilatii între 18-25 zile, fiind influentat de conditiile climatice, alimentatie, întretinere, individualitate si stare de sanatate. Stadiile ciclului sexual dureaza: proestu 2-3 zile, estru 2-3 zile, metestru 7 zile, diestru 8 zile.
Dupa fatare caldurile apar la scroafa în primele zile dupa întarcare, mai devreme sau mai târziu în functie de vârsta la care se face întarcarea purceilor. Indiferent de vârsta întarcarii purceilor, în mod normal, caldurile nu apar mai repede de 20-21 zile de la fatare. La unele scroafe pot sa apara caldurile în primele 72 ore de la fatare. Aceste calduri sunt anovulatorii si nu sunt de dorit, deoarece produc perturbari în secretia laptelui, cu urmari negative asupra purceilor.
Aparitia caldurilor dupa întarcare este influentata de sistemul de crestere si exploatare. Astfel în sistemul gospodaresc unde întarcarea se face la vârsta de 6-8 saptamâni, caldurile apar în mod normal în circa 10 zile, iar în sistemul intensiv de crestere unde întarcarea se face la vârsta de pâna la 5 saptamâni, caldurile apar într-o perioada de pâna la 24 zile.
Din cadrul ciclului sexual ne intereseaza în mod deosebit stadiul de estru care dureaza 2-3 zile si corespunde perioadei când scroafa poate fi montata.
În perioada de estru ovarul este puternic congestionat si se matureaza un numar de 10-30 foliculi De Graaf, în functie de rasa, vârsta si stare de întretinere. Oviductul este hiperemiat, marit în volum si prezinta contractii antiperistaltice. Coarnele uterine devin rigide, iar mucoasa uterina este congestionata. Gâtul uterin este deschis, iar mucoasa canalului cervical este acoperita cu mucus. Vaginul este umectat cu mucus albastrui, vulva este congestionata si tumefiata, iar nivelul comisurii vulvei la unele scro


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org