Referat - Microscopul

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
464
Etichete
microscopul
Descarcari
306
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Microscopul


Plecând de la legile geometrice ale Reflexiei si a Refractiei, au fost au fost inventate numeroase instrumente optice ( lupa, ochelari, microscop, telescop ) pentru a mari capacitatea de vedere a ochilui liber, cu alte cuvinte, pentru a-l ajuta sa vada ceea ce este pre mare sau prea mic. Lentila convexa sau concava este elementul de baza a tuturor acestor instrumente.Aceasta bucata de sticla sau de plastic , cu suprafetele curbate, modifica traiectoria razelor de lumina care o traverseaza. Lentila redirectioneaza razele de lumina venind de la un obiect, formând o imagine.
Lentilele convexe :
Lentila convexa este mai grosa in centru decât pe margini. Lupa este o lentila convexa. Ea are un efect de convergenta: concentreaza într-un punct razele luminoase paralele care o strabat. Acest efect poate fi demonstrat printr-un experiment foarte simplu. Lumina soarelui se propoga sub forma de raze paralele. Daca pe traiectoria acestora plasam o lupa, razele se vor aduna formând o mica pata luminoasa pe care o putem vedea pe o foaie de hartie asezata la o distanta potrivita. Aceasta pata nu este altceva decât imaginea soarelui. Atunci când un obiect este situat la mica distanta de o lentila convexa, aceasta va da o imagine marita a respectivului obiect. Astfel pe un ecran putem proiecta imaginea marita a unui diapozitiv. O lentila convexa se caracterizeaza prin capacitatea de a mari o imagine.
Lentilele Concave :
Mai subtire în centru decât pe margini, lentila concava va produce un efect de divergenta: razele de lumina paralele care o strabat vor fi deviate astfel încât sa se departeze unele de altele, ca si cum ar proveni dintr-un punct situat în spatele lentilei. Observatorul care priveste un obiect printr-o lentila concava vede o imagine a acestuia mai mica decât este ea în realitate. Aceasta imagine nu poate fi proiectata pe o foaie de hârtie. Ea se formeaza în ochiul observatorului. O astfel de imagine se numeste imagine virtuala.
Cel mai simplu microscop


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org