Referat - Moda in antichitate

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
510
Etichete
moda, antichitate
Descarcari
359
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Moda in antichitate
In timpurile preistorice, oamenii utilizau tatuaje si machiaje rituale, dar, cu timpul, machiajul a capatat o functie pur estetica. In Egipt, intalnim primele marturii inscrise pe peretii templelor, iar in diferite morminte egiptene s-au descoperit adevarate truse de machiaj. Simbolul frumusetii egiptene este legat de Cleopatra. Coafura Cleopatrei si machiajul ochilor ei in forma de peste inspira si astazi machiorii si coaforii in lansarea modei. Egiptul a avut influenta asupra popoarelor din Orientul Apropiat si din Mediterana, pana in Evul Mediu. In Grecia, machiajul ajunsese o adevarata arta: genele se vopseau in negru, buzele se pictau. Tipul frumusetii la greci era Elena, cea pentru care s-a purtat celebrul razboi cu Troia. Roma antica ne-a lasat primele tratate despre produsele destinate infrumusetarii. Apare distinctia intre produsele intrebuintate la ingrijirea pielii si cele care servesc la prepararea defectelor estetice. In stabilimentele bailor publice existau adevarate institute de frumusete. Pielea alba era la moda si machierea ochilor cu farduri colorate o punea in valoare.
Evul Mediu
In Europa Occidentala, biserica catolica fiind contra machiajului, numai femeile "usoare" foloseau acest mijloc de infrumusetare. In Orient insa, in conditiile concurentei intre femeile din haremuri, s-au dezvoltat cele mai rafinate sisteme de machiaj. Machiajul ochilor, care se vedeau dintre valurile ce acopereau fata femeiii musulmane, avea cea mai mare importanta. Femeile bizantine se machiau mult pe obraji si pe buze cu farduri in culori si cu o stralucire artificiala.
Secolele XVI - XIX
Machiajul cauta sa realizeze un aspect cat se poate de natural. La moda este pielea alba care este pusa in valoare cu ajutorul alunitelor false. Aceasta este epoca de aur a sarlatanilor fabricanti de priduse cosmetice, care se folosesc de lipsa de cunostinte a oamenilor epocii, prezentand numeroase produse miraculoase menite sa imbunatateasca sau chiar sa schimbe t


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org