Referat - ONG-urile

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
913
Etichete
ongurile
Descarcari
524
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Organizatiile neguvernamentale:
O.N.G.-urile sunt organizatii din sfera societatii civile care îsi propun gasirea unor solutii pentru problemele societatii, edificînd astfel o societate democratica. Desigur exista mai multe organizatii precum partidele politice, sindicatele, care fac parte din cel de al treilea sector, dar care îsi propun scopuri politice. O.N.G.-urile cunosc variate forme organizationale de la mici initiative locale, societati bazate pe beneficii reciproce, spre grupuri mai active. Toate aceste forme organizationale au unele caracteristici comune. Caracteristica principala a acestora este faptul ca ele sunt independente fata de stat. Ceea ce le deosebeste de celelalte structuri asociative este caracterul non-profit al acestora axat pe beneficiul public si nu pe cel privat. Pentru organizatiile neguvernamentale se utilizeaza o terminologie specifica: organizatii neguvernamentale (O.N.G.); organizatii voluntare particulare; organizatii non-profit; asociatii secundare (de rudenie, etnice si cetatenie); asociatii voluntare; grupuri de presiune.

Functiile O.N.G.-urilor
De-a lungul istoriei sale, viata asociativa a fost un loc al creativitatii, formarii personale si colective, educatiei cetatenesti. Dezvoltarea vietii asociative si crearea de organe intermediare între guvern si individ, are drept obiectiv favorizarea asumarii de responsabilitati de catre cetateni si implicarea lor în viata societatii; dezvoltarea notiunii de solidaritate colectiva.

În mod traditional, asociatiile îsi asuma un rol esential pentru sanatatea ansamblului societatii. Numeroase asociatii au, mai cu seama, sau exclusiv o functie prestatoare de servicii, ele acopera lacunele existente, largesc evantaiul serviciilor deja oferite.

O alta functie importanta a numeroaselor asociatii e rolul de pionier si de novator în domenii extrem de variate de la nivel local la nivel international. Ele ajung adesea sa stîrneasca profunde schimbari de atitudini. Drept exemplu pot fi aduse


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org