Referat - Orest Kiprenschii

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
321
Etichete
orest, kiprenschii
Descarcari
260
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Orest Kiprenschii
(1782-1836)
Orest Adamovici Kiprenschii, renumit potretist din primele decenii ale sec.XIX, s-a nascut la 13 martie 1782 in catunul Nejinschii de linga Coporie, judetul Oranienbaun, gubernia Peterburg. In registrul de nasteri al bisericii din Coporie viitorul pictor este inscris drept copil din flori al tarancei eobage Ana Gacrilova, maritata, dupa un an de la nasterea fiului, de mosierul Deaconov cu servitorul sau Adam Svalbe.
In anul 1788 Kiprenschii este dat la Scoala de instruire de pe linga Academia de Arte din Peteburg, fiind admis peste noua ani in clasa de picture pe tema istorice, unde nimereau de obicei numai elevii ce manifestau remarcabile aptitudini.Pedagogii sai erau profesorul de picture istorica Griumov si maiestrul depicture decorative Duaien.
Plasticianul este distins cu prima medalie de aur in anul 1805 pentru tabloul istoric ( muzeu rus). Cu toate acestea nu picture istorica ii va adduce pictorului celebritatea.
Inca in anul 1804 artistul plastic crease una din cele mai realizate lucrari ale sale – portretul tatalui Adam Carlovici Svalve (muzeul rus). Lucrarea impresioneaza prin sondajul adinc al psihologiei umane, maiestria si maturitatea de care tinarul pictor da dovada chiar la inceputul carierei sale artistice. Avem in fata noastra un om plin de demnitate, cu o vointa puternica si un moral ridicat. Portretul este pictat in tonuri calde, cu tuse de o maniera larga, libera fiind elaborat pe contraste de clarobscur.
Portretul i-a impreionat puternic pe contemporani. In anul 130 el este prezentat la expozitia de arta de la Neapole si, dupa cum consemna pictorul, .
De lucrarile timpurii ale artistului tine si > ( 1808 , muzeul rus) caracterul degajat, insufletit, inspirat al chipului originala solutie pictorala si compozitionala vadesc cu claritate noua atitudine fata de sarcinile picturii portretistice.
In conceptia despre lume a artistului plastic se face simtita aspiratia spre libertate, nazuinta ce caracteri


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org