Referat - Organizarea si finantarea rezidentiatului stagiaturii si activitatii de cercetare medicala in sector

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
466
Etichete
organizarea, finantarea, rezidentiatului, stagiaturii, activitatii, cercetare, medicala, sector
Descarcari
285
Nota
0 / 10 - 0 voturi


ORGANIZAREA SI FINANTAREA REZIDENTIATULUI
STAGIATURII SI ACTIVITATII DE CERCETARE
MEDICALA IN SECTORUL SANITAR


Reforma sistemului sanitar in Romania s-a dovedit a avea un traseu lung si anevoios. Legile asigurarilor sociale de sanatate, a medicilor de familie, a organizarii si functionarii cabinetelor medicale, etc sunt legi ce incearca sa alinieze sistemul sanitar Romanesc la cel al Uniunii Europene. Formarea medicilor specialisti si asigurarea conditiilor pentru pregatirea continua a personalului medico-sanitar constituie una din atributiile principale ale Ministerului Sanatatii ca autoritate centrala in domeniul sanatatii publice.
In exercitarea acestei atributii si in stransa corelatie cu necesitatea armonizarii sistemului sanitar cu reglementarile Uniunii Europene, incepand cu anul 1993 Ministerul Sanatatii a introdus rezidentiatul ca forma de pregatire post – universitara a medicilor si farmacistilor.
In anii 1993 si 1994 concursul de rezidentiat s-a organizat intr-o singura forma - rezidentiatul pe locuri – finantarea asigurandu-se de la bugetul de stat. Din anul 1995, in baza unui program prezidential si guvernamental de imbunatatire a asistentei medicale acordata populatiei din zone defavorizate, s-a introdus o a doua forma de pregatire, rezidentiatul de post.
Avand in vedere cele prezentate, precum si faptul ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 85/2000 privind finantarea drepturilor de personal cuvenite medicilor si farmacistilor stagiari sau rezidenti si personalului de cercetare din unitatile sanitare si-a incetat aplicabilitatea de la data de 31 decembrie 2000, iar Hotararea Guvernului nr. 740/1997 cu privire la organizarea invatamantului post – universitar medical si farmaceutic uman nu face referiri la plata rezidentilor era necesara reglementarea modului de organizare a rezidentiatului si de acordare a drepturilor banesti rezidentilor.
Prin ordonanta de urgenta 259 / 2000 se prevede ca rezidentiatul se organizeaza, ca si pana ac


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org