Referat - Potentialul genetic al vacilor nu se poate manifesta decat prin provocare

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
333
Etichete
potentialul, genetic, vacilor, poate, manifesta, decat, prin, provocare
Descarcari
231
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Potentialul genetic al vacilor nu se poate manifesta decat prin provocare
Mai multi cititori ai revistei “Ferma” si-au exprimat dorinta de-ai ajuta sa intre în posesia unui numar de embrioni de taurine, de mare valoare genetica, pentru productia de lapte.
Toti spun ca nu au destui bani pentru a cumpara o vaca care sa fie în stare sa produca în medie, pe zi, si pe întreaga lactatie, 30-40 litri de lapte, dar îsi pot permite sa cumpere unul sau doi embrioni de calitate superioara care sunt mult mai ieftini.
Pe fiecare dintre ei i-am întrebat, înainte de-a le raspunde la solicitare, ce fel de furaje are în ferma, ce fel de adapost foloseste pentru întretinere si mai ales daca are cunostinte despre cum functioneaza aparatul digestiv al vacii, ce se întâmpla în cele trei prestomace care se gasesc înaintea stomacului adevarat (rumenul, reteaua, foiosul).
Cu totii au raspuns ca nu se vor comporta altfel cu vacile provenite din embrion fata de cele pe care acum le are în gospodarie, si nu le vor oferi nici o întretinere speciala, doar ca le vor înconjura cu mai multa atentie.
Fireste ca într-o astfel de situatie eu i-am sfatuit sa nu cumpere embrioni si nici vaci de mare productie pentru ca ele vor performa tot asa de mult ca si vacile pe care le au acum în gospodarie.
Deoarece nici unul dintre ei nu au priceput de ce le dau un astfel de sfat, eu am asemuit vaca de mare productie cu o masina MERCEDES. Ea are capacitatea de-a dezvolta o viteza de 140-150 km pe ora. Daca proprietarul ei, însa, nu circula, pe o autostrada sau o alimenteaza cu motorina sau cu benzina de proasta calitate, ea nu va putea dezvolta niciodata o viteza mai mare decât o “Dacie” veche sau un “Trabant”.
De aici putem deduce urmatoarea învatatura: o vaca de mare productie, din vârful valorii genetice a rasei, are o “masinarie genetica” cu totul speciala fata de o vaca obisnuita. Ea este în stare sa transforme furajele în lapte cu un randament maxim. Pentru a realiza acest potential este, însa, nevoie c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org