Referat - Preturi echitabile pentru produsele agricole

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
328
Etichete
preturi, echitabile, pentru, produsele, agricole
Descarcari
235
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Preturi echitabile pentru produsele agricole




... De sase ani de zile ne întâlnim cu crescatori de animale din întreaga tara. La expozitii, târguri, în propriile gospodarii si ferme, la diverse manifestari organizate împreuna cu colaboratorii nostri. Dar în special cu crescatorii de vaci, cu care am avut si mentinem o legatura mai strânsa, întrucât am considerat întotdeauna ca vaca este "muma poporului" si îsi merita pe deplin atentia pe care i-am acordat-o în paginile revistei.
Micii fermierii, care detin si exploateaza familial între 10 si 40 capete în decursul celor 6 ani la care ne referim, nu au avut o evolutie investitionala ascendenta. În sensul ca, necâstigând suficienti bani din vânzarea produselor obtinute, nu au avut resurse si pentru bunastarea propriei familii si pentru investitii în modernizarea si dezvoltarea fermei. Dimpotriva, multi dintre ei au lichidat efectivele si au disparut de pe piata. Singurii care au realizat investitii semnificative au fost oamenii de afaceri (patronii) care s-au bazat, în dezvoltarea fermelor, pe banii câstigati în alte sectoare economice.
De ce s-a ajuns la aceasta situatie? Afacerile în agricultura si în special cele în zootehnie nu asigura venituri echitabile, în raport cu cele din comert, industrie sau servicii, la aceeasi valoare a investitiilor. Spre exemplu, în cazul unui crescator de vaci care are un efectiv de 20 capete vaci cu lapte si tineretul aferent, grajduri, utilitati, parc propriu de utilaje, teren arabil proprietate etc., valoarea totala a investitiei se ridica la 3 - 4 miliarde lei. Însa câstigurile realizate în ferma nu se ridica nici macar la nivelul dobânzilor practicate de bancile comerciale. La polul opus se afla un comerciant, care are închiriat un spatiu unde vinde produse alimentare si nealimentare, are aproape toata marfa luata pe credit sau în custodie, deci investitii mici, de ordinul câtorva zeci de milioane. Dar, spre deosebire de crescatorul nostru, are câstiguri mult mai mari si u


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org