Referat - Scoala organizatie si institutie sociala

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
557
Etichete
scoala, organizatie, institutie, sociala
Descarcari
224
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Scoala organizatie si institutie sociala


E. Durkheim definea scoala ca fiind “un grup social care are o unitate si o fizionomie proprie”. Scoal îndeplineste caracteristicile specifice organizatiilor. Acestea ar fi :
întretine multiple relatii cu mediul extern.
are doua functii : una primara, de formare a elevilor si integrare a lor în societate; alta secundara, furnizând populatiei din zona modele comportamentale.
pozitia indivizilor în organizatie are doua tendinte : satisfacerea cerintelor organizationale si satisfacerea aspiratiilor personale.
scoala este un sistem formal si un mediu de relatii informale. Este formala pentru ca prescrie norme si reguli, sanctioneaza conduitele individuale si informala pentru ca rsspunde nevoilor reale ale indivizilor.
inconstientul si imaginarul pot fi catalogati drept mediatori între personalitatea individului si organizatie. Mecanismele senzoriale si cognitive de adaptare a individului la cerintele organizationale sunt profund influientate de sistemul motivational si de reprezentari personale ale realitatii.
sistemul de comunicare este foarte eficient deoarece relatiile dintre diferitele compartimente ale organizatiei nu se pot desfasura eficient fara unsistem de comunicare bine pus la punct.
Scoala este organizatia care învata si produce învatare. Astfel ca organizatie scoala desfasoara doua activitati : una managerial-administrativa, alta pedagogico-educationala.
Activitatea managerial-administrativa vizeaza conducerea si administrarea scolii, dar si structurile ce reglementeaza activitatea profesorilor, statutul si rolul lor institutional. În analiza scolii ca organizatie conceptele centrale sunt cele de autoritate si birocratie. Analiza relatiilor si climatelor organizationale specifice scolii implica abordarea problemelor conducerii sau stilului de conducere. Avem de-a face cu trei modele :
nometetic, orientat spre codul organizatiei
ideografic, orientat spre relatiile cu oamenii
tranzactional, capabil sa anul


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org