Referat - Sistemul politic 2

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
340
Etichete
sistemul, politic
Descarcari
306
Nota
0 / 10 - 0 voturi

SISTEMUL POLITIC



CONCEPTUL DE SISTEM POLITIC
MODALITATI DE DEFINIRE SI ELEMENTE CONSTITUTIVE

Sistemul politic reprezinta un ansamblu stabil de raporturi si roluri sociale institutionale care asigura exercitarea puterii asupra societatii in intregul ei.El integreaza institutiile si proceselor ce permit cetatenilor dintr-un singur stat sa elaboreze, sa aplice si sa modifice politicile publice. Structurile fundamentale ale sistemului politic sunt formate din institutii de guvernamant si raporturile lor cu celelalte componente ale vietii politice(partidele, grupurile de influenta,sindicatele etc.).
In sens structural, sistemul politic face parte din sistemul politic si constituie un ansamblu organizat cu elemente ce interactioneaza si depend reciproc unele de altele. Se comporta ca unintreg cu proprietati si functii propri si permite abordarea problematicii politice de sine statator, ca ceva autonom guvernat delegi specifice.
In stiinta politica, tratarea sistematica a politicului s-a intensificat dupa al doilea razboi mondial prin lucrarile lui David Easton: "Sistemul politic"(1953); "O analiza sistematica a vietii politice"(1965); "Sisteme ale stiintei politice"(1968); si contributii deosebite ale lui J. W. Lapierre, cuprinse in lucrarea "Analiza sistemelor politice"(1973).
Calitatea si dinamica sistemului politic sunt exprimate atat prin interactiunea elementelor sale constitutive cat si prin functiile ce ii sunt proprii. Functiile vitale indeplinite de un sistem politic sunt in principal urmatoarele:
a)directionarea dezvoltarii prin decizii ce privesc in totalitate viata sociala;
b)asigurarea stabilitatii si integritatii societatii prin contactarea proceselor de dezintegrare si haos social;
c)realizarea adaptarii la schimburile ce se produc atat in interiorul unei societati, innoirea structurilor, crearea de noi roluri politice sau modificarea continutului celor vechi.
Politicul asigura stabilitatea(integritatea) macrosociala pri


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org