Referat - Sistemul politic

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
428
Etichete
sistemul, politic
Descarcari
328
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Sistemul politic
Reprezinta un subsistem al sistemului social cuprinde relatiile politice, institutiile politice si conceptiile politice, sistemul care asigura organizarea si conducerea de ansamblu a societatii , functionalitatea ei.
Diferitele comunitati umane, ajunse la o anumita treapta de dezvoltare, nu mai pot exista si functiona fara sa fie organizate într-un sistem politic, aceasta constituind o necesitate, o lege generala a progresului istoric.
Constituindu-se ca un sistem de organizare si conducere ansamblu a societatii, sistemul politic slujeste si trebuie sa slujeasca atît societatea în întregul ei, cât si fiecare subsistem în parte, interesele general ale societatii, cât si cele individuale.
Experienta istorica a dovedit si dovedeste ca numai organul comunitatilor umane în sisteme politice puternice, bine structurate, le-asigurat acestora viabilitatea.
Majoritatea politologilor lumii contemporane înteleg prin sistem politic ansamblul relatiilor politice, al institutiilor politice, al conceptiile politice si al raporturilor dintre ele, existente la un moment dat într-o societate. Definitia conceptului de sistem politic s-a emis relativ târziu în literatura de specialitate, în speta dupa al doilea razboi mondial, atât literatura occidentala, cât si în cea din Europa de Est. In legatura cu conceptul de sistem politic, se mai fac unele confuzii, dintre care cel mai de întâlnite sunt cele care identifica sistemul politic cu sistemul social global.Este adevarat ca sistemul politic are ca principala menire asigurarea functionarii societatii în ansamblu, dar aceasta nu înseamna ca el poate identificat cu sistemul social global.
Printre primii autori care s-au preocupat de problematica sistemului politic se remarca David Easton, care, în mai multe lucrari (prima aparuta în 1953 si intitulata "Sistemul politic", alta în 1956, având ca titlu "O analiza sistemica a vietii politice"), avanseaza elemente valoroase pentru întelegere conceptulu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org