Referat - Strategii de hranire pentru a spori consumul de furaje la vacile recent fatate

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
457
Etichete
strategii, hranire, pentru, spori, consumul, furaje, vacile, recent, fatate
Descarcari
246
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Strategii de hranire pentru a spori consumul de furaje la vacile recent fatate

Atingerea consumului maxim de furaje, deci si a vârfului de productie, la cca. 8-10 saptamâni dupa fatare, începe cu exploatarea corespunzatoare a vacilor în repaus mamar si continua cu hranirea judicioasa dupa fatare.
În mod normal, daca vaca recent fatata consuma bine hrana si a expulzat placenta poate intra în grupul vacilor exploatate pentru lapte cel mai devreme la 7 zile dupa fatare. Imediat dupa fatare vacile au un apetit scazut, iar productia zilnica de lapte este în crestere, motiv pentru care ele vor mobiliza din rezervele corporale pentru a sustine productia de lapte. Discrepanta dintre consumul voluntar redus de furaje si cerintele nutritionale ridicate este mai mare la vacile performante, la care necesarul de nutrienti creste de 3 pâna la 7 ori comparativ cu cel din perioada de repaus mamar. Ca urmare, scopul principal al fermierului imediat dupa fatare este sa mareasca consumul voluntar al vacilor la un nivel cât mai apropiat de cerintele nutritionale într-un timp cât mai scurt, folosind strategii de hranire care sa stimuleze consumul de furaje.
Mentinerea consumului ridicat de substanta uscata la vacile recent fatate este unul dintre elementele-cheie pentru asigurarea starii de sanatate si a productiei ridicate pe întreg parcursul lactatiei.
S-au identificat patru masuri strategice în furajarea vacilor recent fatate pentru a atinge acest scop.
1. Echilibrarea energetica si proteica a ratiei
Dupa fatare, datorita începerii sintezei de lapte, cerintele de energie a vacilor creste. În acelasi timp însa, ca urmare a stresului de fatare, consumul de furaje este redus, ceea ce face ca balanta energetica sa fie negativa.
Pentru a compensa acest lucru trebuie ca, în primele 2-3 saptamâni de la fatare, nivelul energetic al ratiei sa fie de 1,68 megacalorii pe kilogram substanta uscata. Aceasta da posibilitatea vacii sa treaca treptat de la un regim sarac în energie din perioada ime


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org